Diş gıcırdatma nedir?
Diş gıcırdatma yani bruksizm genel olarak uykudayken güçlü çene hareketlerinin sebebiyet verdiği çeneleri sıkarak dişleri gıcırdatma eylemidir. Diş gıcırdatma toplumumuzda sıkça rastlanmaktadır. Geneldediş gıcırdatma hastalığı olan bireyler bundan habersizdir.
Diş Gıcrdatma Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Diş gıcırdatmanın sebepleri olarak dişlerin arasındaki kapanış ve mesafenin bozukluğundan kaynaklanabileceği gibi santral sinir sisteminde oluşan bir hastalığın neden olabildiği de gösterilebilmektedir. Bazı araştırmacılar ise her iki nedenini de kapsayıcı daha büyük ve çok yönlü bir sebebin de olabileceğini söylemektedir.
Ayrıca diş gıcırdatma hastalığının en büyük nedenlerinden birisi olarak bir çok araştırmacının ortak görüşü stres yüzünden çenelerin sıkılarak dişlerin gıcırdatılmasıdır. Çünkü stresin ilk belirtilerinin görüldüğü bölge ağızdır. Bu yüzden de stresin diş gıcırdatma hastalığında önemli sebeplerden biri olarak gösterilebilir.
Genel olarak diş gıcırdatma sebeplelini şöyle özetleyebiliriz.
– Hassas, titiz ve aşırı sinirli bir yapıya sahipseniz,
– Yada dişlerinizin dizilişinin düzgün olmadığını düşünüyorsanız potansiyel hasta olabilirsiniz.
Diş Gıcırdatmanın Belirtileri
Diş gıcırdatma başlarında pek görülmese de aşağıdaki belirtiler diş gıcırdatmasının bir aşamaya geldikten sonra görülebilir.
-Dişlerin çiğnemek için kullanılan bölümünde aşınma olmuşsa,
-Baş ağrısı,
-Çene eklemlerindeki ağrı,
-Dişlerin aşırı hassas olması,
-Dişlerde kırılmaların başlaması,
-Kas ağrısı,
-Ve dişlerin sallanmaya başlaması da diş gıcırdatma hastalığının belirtileri olarak görülebilir. Tabiki bu sebepler illaki diş gıcırdatma hastalığınız var anlamına gelmez. Bunun için doktora başvurmakta fayda vardır.
Diş Gıcırdatma Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Diş gıcırdatma nasıl tedavi edilir diye bakacak olursak yapılabilecekleri genel olarak şöyle sıralayabiliriz.
Unutulmaması gereken nokta uygulanacak olan tedavinin asıl amacının dişlere zarar verilmesini engellemek ve ağrıları dindirmek amaçlı olduğunu unutmayınız. Bu tedavi için en çok uygulanılan yöntemlerden birisi “gece koruyucuları” dır.Bu gece koruyucular geceleri dişlerin arasına konularak dişlerin birbirine ve ağzınıza zarar vermesini engellemek için kullanılır. Bu tedavinin sonuçlarına istinaden doktor tavsiyesiyle ek tedavi yöntemleri de kullanılabilmektedir. Bunlar, stres terapisi tedavisi, sürekli çalışan kaslar için kas gevşeticiler, eğer hatalı yapılan dişler ve diş dolguları varsa yeniden düzenlenmesi, eğer eksik dişler varsa protezlerin takılması gibi ek tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.