Neden Nefesim Kötü Kokuyor? Neler Yapabilirim?

Kötü nefes (halitosis) utandırıcı olabilir ve kaygı neden olabilir. Sakız, nane şekeri, ağız gargaraları ve bu durumla mücadele etmek için tasarlanan diğer ürünlerle mağaza rafları dolup taşıyor. Ancak bu ürünlerin çoğu sadece geçici önlemlerdir.

Özellikle bazı gıdalar, hastalık durumları ve kötü alışkanlıklar ağız kokusunun başlıca nedenleri arasındadır.

Belirtileri

Kötü nefes ve ağız kokuları bu durumun altında yatan nedenlerine  bağlı olarak değişebilir. İnsanın kendi nefesini hissetmesinin zor olduğundan, birçok kişi çok az veya hiç ağız kokusu olsa bile nefeslerini hakkında aşırı derecede endişelenirler. Bazı insanlar ise bu durumun tam aksine şiddetli ağız kokuları olduğu halde farkında bile değildirler. Bu nedenle, bu gibi durumlarda, kötü nefes sorularını onaylamak için yakın bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan yardım isteyin.

NEDENLERİ

Ağız kokusunun nedenleri çoktur. Bunlar:

  • Gıdalar. Diş ve çevresindeki gıda parçacıklarının dağılımı kötü kokuya neden olabilir. Bazı yağlar içeren gıdaların ağız kokusunun bir başka kaynağıdır. Soğan ve sarımsak en iyi bilinen örnektir, ancak diğer sebze ve baharatlar da kötü kokuya neden olabilir.
  • Diş ve Dişeti problemleri. Diş hijyeni ve periodontal hastalık Kötü ağız kokusunun kaynağı olabilir. Çürük yumurta karakteristik kokusunu verir aynı bileşik – Eğer fırçalama ve diş ipi kullanımı yoksa, gıda parçacıkları gibi hidrojen sülfit gibi kimyasal maddeler, ağzınızda kalır. Diş üzerindeki bakteri renksiz, yapışkan film (plak) formları ve kenara itilmezse, plak diş etlerini tahriş (gingivitis), diş çürümesine neden olabilir. Ve nefesinizi – Sonunda, plak dolu cepleri diş ve bu sorunun kötüleşmesine, dişetleri (periodontal) arasında oluşabilir. Dilin mikroskopik pürüzlü yüzeyi de kokuları üretmekte bir etkendir. Çünkü genellikle bakteriler bu kısımda toplanır.
  • Ağız kuruluğu. Tükürük de kötü kokulara neden olabilir. Aslında arta kalan parçacıkları kaldırarak, ağzınıza temizlemek yardımcı olur. Tükürük üretimi azalırsa, yani ağız kuruluğu (ağız kuruluğu) denilen bir durum kötü nefes oluşumuna katkıda bulunabilir. Bazı ilaçlar kronik hastalıklar, ilaç kullanımı, seyehat, tükürük bezleri ile ilgili bir sorun ağız kuruluğuna yol açabilir.
  • Hastalıklar. Ağız kokusu vakalarının yaklaşık yüzde 10 ‘unu (ekstra-oral halitosis) oluşturuyor. Örneğin bazı kanserler ve metabolik hastalıklar gibi hastalıkların, ürettikleri kimyasalın bir sonucu olarak belirgin bir koku oluşabilir. Diyabet, böbrek veya karaciğer yetmezliği ise balık kokusuna neden olabilir. Kontrolsüz diyabet de keton denilen kimyasal bir meyveli nefes kokusuna neden olabilir. Ayrıca mide asitleri (gastroözofageal reflü hastalığı veya GÖRH) kronik reflü kötü nefes ile ilişkili bulunmuştur. Bunlara ek olarak, bazı ilaçlar – örneğin yüksek tansiyon, psikiyatrik durumlar, ya da idrar sorunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar dolaylı olarak ağız kurumasına yol açarak kötü nefes üretebilir.
  • Ağız, burun ve boğaz. Ağız kokusunun bir diğer kaynak burnun tıkalı veya kapalı olmasıdır. Çünkü boğazınızın arka (burun akıntıları)sinüslerinin içine burun akıntısı damlar ve birikir. Yani, kötü nefes sinüs enfeksiyonları ile de ilişkili olup, ağız kokusuna neden olabilir. Kötü nefes ve ağız kokusu bazen de  bademciklerde oluşan küçük taşlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu taşlar, kokulu kimyasallar üreten bakteriler ile kaplı olabilir. Küçük çocuklarda ağız kokusu genellikle burun deliği içinde yerleşik bir yiyecek veya oyuncak parçası gibi, bir yabancı cisim ile takip edilir.
  • Tütün Ağzından ürünler. Sigara ağız kurutur ve buna bağlı olarakta kötü ağız kokusuna neden olur. Tütün kullanıcılarında periodontal hastalık, kötü nefes ve tabii ki ağız kokusu oluşması daha muhtemeldir.

TEDAVİLERİ

Ağız kokusunun tedavisi nedenine bağlı olarak değişebilir. Kötü nefesin altında yatan bir sağlık sorununun neden olduğu tespit edilirse, diş hekiminiz büyük olasılıkla daha iyi kontrol şartıyla bu hastalığınıza bağlı olarak takipte olacaktır. Bunun yanında belirli gargaralar ve diş macunları önerebilir veya diş hastalıkları tedavisini kendisi uygulayabilir.

  • Ağız çalkalama ve diş macunları. Kötü nefes dişleriniz üzerinde bakterilerin birikmesi (plak oluşumuna) bağlı ise, diş hekiminiz, ağız çalkalama suları ( bir tür gargara ) önerebilir. Bu tedaviler bakterilerin ölmesine yardımcı olacaktır. Araştırmalara göre setilpiridinyum klorür ve klorheksidin içerenler ile bu kötü kokuya neden canlıların üremesini önleyebilirsiniz. Örneğin klor dioksit ve çinko gibi diğer aktif maddeler, bakterilere neden olan etkenleri nötralize de iyidir. Diş hekiminiz ayrıca plak birikimini neden olan bakterileri öldürmek için bir antibakteriyel ajan içeren bir diş macunu da önerebilir.
  • Diş hastalıkları tedavisi., Bir Periodontit (dişeti uzmanı) diş eti hastalığınız olduğunu keşfederse acilen tedaviye başlamanız gerekir. Eğer acele edilmezse kokuya neden olan bakterilerin birikip derin cepler bırakarak, diş etleri diş çekilmesine neden olabilir. Bazen bu bakteriler profesyonel temizlik ile de  kaldırılabilir. Diş hekiminiz ayrıca bakteriler için bir üreme alanı olabilen, hatalı diş restorasyonlarının değiştirilmesini de tavsiye olabilir.

Evde Neler Yapabiliriz?

Ağız kokusunu önlemek için aşağıdaki adımları deneyin:

  • Yemeklerden sonra dişlerini fırçala. Yedikten sonra fırçalama çok önemlidir. iş yerinde bir diş fırçası tutun. Özellikle yemeklerden sonra, en az günde iki kez fırçaladığınızdan emin olun. Antibakteriyel özellikleri ile Diş Macunu 12 saate kadar kötü nefes kokuları azaltmada etkin olduğu onaylanmıstır.
  • Diş ipi kullanın (en azından günde bir kez) Doğru diş ipi diş aralarında besin artıklarını ve bakteri plağını temizler.
  • Dilinizi fırçalayın. Bir dil kazıyıcı dilden kaynaklanan kokuları azaltmak için bir fırçadan daha etkilidir. Ya da diş fırçanızın (bazılarının) arka kısmı ile de bunu yapabilirsiniz.
  •  Bol bol su için ağzınızı nemli tutmak için bol su içmeyi unutmayın. Eğer kronik ağız kuruluğu varsa, diş hekimi veya doktor ayrıca başka bir tedavi önerebilir.
  • Diyetinizi ayarlayın. Alkol ve kahve alımını azaltın ve diğer zararlı yiyeceklerden uzak durun. Lifli gıdalarla beslenmek size yardımcı olabilir.
  • Diş fırçanızı sık sık değiştirin. Her üç dört ayda bir diş fırçası değiştirin.  Oldukça yeni bir diş fırçası kullanın ve yumuşak kıllı bir diş fırçası seçin.
  • Düzenli diş kontrolleri programlayın. Yılda iki kez (en azından) diş hekiminize kontrol için mutlaka gidiniz.
Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir