Bebek ve Çocuk Sağlığı

Yenidoğan Bebekte Solunum Sıkıntısı

Anne karnında embriyoda ön bağırsağın ön yüzünün en üst kısmında 21.günden itibaren bir tomurcuklanma şeklinde başlayan trakeobronşial tomurcuktan 4–16.haftalar arasında solunum sisteminin kaba anatomisi oluşur ve solunum sistemi gelişimini beş evrede tamamlar. 16-24. haftalar arasında alveoller ve perialveoler dokular gelişmeğe başlar ve 24.haftadan 2. yaşa kadar (bazı yazarlara göre 8. yaşa kadar) alveol gelişimi tamamlanır. …

Yenidoğan Bebekte Solunum Sıkıntısı Devamı »

Bebeklerde Astım

Astım günümüzde pek çok insanın yoğun olarak yaşadığı rahatsızlıklardan olmaktadır. Astım, aynı zamanda çocukluk çağlarında ve bebeklerde de sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Astım genetik ve çevresel sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Annenin hamilelik sırasındaki bazı alışkanlıkları da bebeklerde astım rahatsızlığına zemin oluşturabilmektedir. Astım rahatsızlığı son zamanlarda artış göstermektedir. Bebeklerde ve çocuklarda ortalama yüzde 5 oranında görülen astım …

Bebeklerde Astım Devamı »

Anne Sütünü Arttıran Besinler

Anne sütü, annelerin bebeklerine sundukları mucizevi bir besin maddesi olarak değerlendirilebilir. Bebeklerin doğduğu andan itibaren ilk besinleri ve gelişimleri süresince en önemli kaynakları anne sütüdür. Anne sütü dünyada eşi benzeri olmayan doğal bir besin kaynağıdır ve annelerin bebeklerine sundukları en önemli kaynaklardan biridir. Tüm hekimler ve kadın doğum, anne – çocuk sağlığıyla alakalı araştırmalar bütün bebeklerin 6 …

Anne Sütünü Arttıran Besinler Devamı »

Bebeklerde Gıda Alerjisi

Aslında pek çok farklı gıdaya karşı pek çok insanın alerjisi bulunabilmektedir. Genellikle insanlar arasında alerjiye neden olan gıdalar arasında yumurta, inek sütü, balık, susam ve yer fıstığı gibi besinler bulunmaktadır. Fakat gıda alerjileri ağırlıklı olarak bebeklerde ve çocuklarda etkili olmaktadır. Çünkü bu dönemlerde etkileri çok daha yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Yine de pek çok bebeğin …

Bebeklerde Gıda Alerjisi Devamı »

Üstün Zekalı Çocuğun Özellikleri Belirtileri-Üstün Zekalı Çocuğu Nasıl Anlarız

Üstün Zekalı Çocuğun Özellikleri Belirtileri-Üstün Zekalı Çocuğu Nasıl Anlarız üstün zekalı yetenekli çocuklar Üstün zekalılık sadece kişisel bir üstünlük değil, aynı zamanda bir ülkenin kalkınmasında en önemli sermaye olan beşeri sermayenin en fazla korunması ve kollanması gereken kesimidir. Üstün zekalılık nedir ve nasıl anlaşılır bu noktanın ebeveynler tarafından iyi idrak edilmesi gerekmektedir. Üstün zekalılığın belirtileri …

Üstün Zekalı Çocuğun Özellikleri Belirtileri-Üstün Zekalı Çocuğu Nasıl Anlarız Devamı »

Yenidoğan Döneminde Yüksek Ateş

Vücut ısısının normalden fazla olması yüksek ateş (hipertermi) olarak tanımlanır. Yenidoğan bebeğin vücut ısısı çocuk ve erişkin değerleriyle aynıdır. Koltuk altından yapılan ölçümde 37 dereceyi geçmesi ateş olarak kabul edilebilir. Ateş tüm yaşam boyu enfeksiyonun en sık görülen bulgusudur. Ancak bu bilgi yenidoğan dönemi için geçerli değildir. Yenidoğanda ateş sık görülen bir bulgu değildir. Yenidoğan …

Yenidoğan Döneminde Yüksek Ateş Devamı »

Emzirme Dönemimde Annenin Beslenmesi

Çocuğunuzu doğurdunuz kucağınıza aldınız mutlu mutlu evinize geldiniz. Elbetteki doktorunuz size emzirme dönemi için bir beslenme programı belirleyecektir. Sakın ola ki bu programın dışına çıkmaya, doğumda aldığınız kiloları vermek için emzirme döneminiz bitmeden uğraşmaya başlamayın. Elbetteki sağlıklı bir kiloda bulunmak önemli fakat emzirme döneminde bebeğinizin sizin sütünüz ile alacağı gıdaların bütün hayatı boyunca zeka seviyesinden …

Emzirme Dönemimde Annenin Beslenmesi Devamı »

Bebeği Odasına Alıştırmak İçin Neler Yapmalıyız?

BEBEĞİ ODAYA ALIŞTIRMA Doğum hastanelerindeki bazı tabii olmayan zorlukları ortadan kaldırmak için doktorlar ve hemşireler son yıllarda bebeği odaya koyma plânını tecrübe etmektedirler. Bebeğin sepeti, bebek odasında olacak yerde annesinin yatağına yakındır. Kadın kendisine gelir gelmez hemşireler çocuğa bakması için onu teşvik ederler. Kadın bebeği tutmasını, beslemesini, altını değiştirmesini ve yıkamasını öğrenir. Tecrübeli insanların arasındayken anne …

Bebeği Odasına Alıştırmak İçin Neler Yapmalıyız? Devamı »

Bebeklerde iştahsızlık

Anneler için bebekleri oldukça önemlidir. Bebeklerinin beslenmesine önem veren anneler oluşacak sorunlarda çok dikkatli ve hassas davranırlar. Bebeklerde iştahsızlık önemli bir sorundur. Çünkü bebekler hassas yapıda bir varlıktır. Yemek yemesi onun için önemli bir yere sahiptir. İştahsız bebekler bağışıklık sistemi açısında zayıf ve güçsüz olurlar. Bu durumda onun sağlığı için tehlikeli bir durum olarak belirtilebilir. …

Bebeklerde iştahsızlık Devamı »

Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlamalıyız ?

Çocuklara tuvalet eğitimi vermenin özel bir yaşı yoktur. Bazı çocuklar 1824 aylar arasında buna hazır gibi görünürler; bazıları da 2 1/2 yaşına kadar hazır olmaz. Doğru zaman çocuğun fiziksel ve duygusal olarak hazır olmasına bağlıdır. Çocuğunuzu tuvalet eğitimi için, yemeye veya uyumaya zorladığınızdan daha fazla zorlayamazsınız. Bol miktarda zamana, anlayışa ve sabra ihtiyacınız olacaktır. Çok …

Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlamalıyız ? Devamı »