Astım günümüzde pek çok insanın yoğun olarak yaşadığı rahatsızlıklardan olmaktadır. Astım, aynı zamanda çocukluk çağlarında ve bebeklerde de sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Astım genetik ve çevresel sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Annenin hamilelik sırasındaki bazı alışkanlıkları da bebeklerde astım rahatsızlığına zemin oluşturabilmektedir. Astım rahatsızlığı son zamanlarda artış göstermektedir. Bebeklerde ve çocuklarda ortalama yüzde 5 oranında görülen astım hastalığı çeşitli önlemlerle ve tedbirlerle sorun olmaktan çıkabilir veya kötü etkilerini azaltmak mümkün olabilmektedir. Astım elbette sosyal hayatta bazı problemlere ve sorunlara yol açabilmektedir ancak astım kesinlikle normal yaşamı çok fazla olumsuz etkileyecek kadar büyük bir problem değildir. Eğer sürekli tedbirli olunur ve sürekli dikkat edilir ise astım ile rahat bir şekilde mücadele edilebilmektedir.
Bebeklerde Astım Nedir?
Astım solunum sisteminin duyarlılığıyla solunum zorlukları yaşatan bir hastalıktır. Genel inanışa göre solunum sisteminin en önemli öğelerinden olan soluk borusunun duyarlı ve hassas olması sebebiyle meydana gelmektedir. Genel olarak bronşların bir takım ödemler nedeniyle daralması sonucu yaşanmakta olan nefes darlıklarıyla kendini hissettirir. Kimi astım rahatsızlıkları genetik ve doğuştan görülürken sonradan meydana gelebilen bir takım astım rahatsızlıkları ve alerjik astım hastalıkları da görülebilmektedir. Astım çağımızda yoğun olarak karşılaşılan problemlerden bir tanesidir ve olumsuz etkilerinin önlenebilmesinin de pek çok yolu bulunmaktadır.
Bebeklerde Astım Neden Olur?
Astım hastalığı ikiye ayrılır. Bunlar alerjik ve alerjik olmayan astım rahatsızlıklarıdır. Alerjik astımı tetikleyen bir takım alerjen maddeler bulunmaktadır. Örneğin çeşitli polenler, hava kirliliği, toz, küf gibi maddeler alerjik astım hastalığına sebep olabilir ve astım krizleri yaşanmasına neden olabilir. Bebeğinizin doğumundan önce ya da doğumundan sonra yanında sigara içmek ona yapabileceğiniz en kötü şeylerin başındadır. Sigara astım hastalığının her türlüsünü hem tetikler hem de olumsuz bir seyir izlemesine sebep olur. Bebeğinizde erken dönemde görülebilecek solunum yolları enfeksiyonları da astımı tetikleyebilme özelliğine sahiptir. Astım özellikle günümüzde çocuklarda ve bebeklerde oldukça sık görülen bir rahatsızlık olarak bilinir ve etkisinde çevresel faktörler de önemlidir. Özellikle günümüzde artış gösteren hava kirliliği astım ve bir çok solunum rahatsızlığını oldukça kötü etkileyen etmenlerdendir. Hava kirliliğinin dışında yoğun parfüm kokuları, ev spreyleri, bazı temizlik maddeleri, yoğun rüzgara maruz kalmak gibi durumlarda da bebeğinizin astım rahatsızlığı tetiklenebilir ya da olumsuz etkilenebilir. Aslında bu etkileyen maddelerin her biri her yaştan astım hastası için geçerli olmaktadır. Yani bebeği etkileyen parfüm kokuları, ev spreyleri, sigara dumanı ve hava kirliliği aynı şekilde yetişkinler için de çok rahatsız edici ve astım krizini tetikleyici bir hal alabilmektedir. Ne var ki bebekler bu tip şeylerden yetişkinlere oranla bir kat daha fazla etkilenmektedir. Bu nedenle bebeklerin bu hassasiyetleri göz önünde bulundurularak biraz daha fazla dikkatli olunmasının faydası vardır.
Bebeklerde Astım Belirtisi Nelerdir?
Bebeklerde görülen astım rahatsızlığının başlıca belirtilerinden bir tanesi bebeğinizin solunum zorluğu yaşamasıdır. Bebeğinizin solunum sisteminde hava kanalları daraldıkça solunuma normal şekilde devam etmeleri gittikçe zorlaşmaktadır. Bebeğiniz efor sarf ettikçe, örneğin ağladığında ya da emeklediğinde bu belirti kendini daha çok göstermektedir. Bebeğinizde görülebilecek astım hastalığının bir diğer belirtisi ise hırıltılı soluk alup vermedir. Bebeğinizin solunumdaki hırıltı sizin de rahatça duyabileceğiniz bir biçimde gerçekleşir. Bu hırıltının sebebi hava geçiş kanallarının daralması ve daralan hava kanalından yalnızca kısıtlı miktarda hava geçişine imkan tanımasıdır. Bir diğer astım belirtisi ise öksürüktür. Bu öksürük genel itibariyle kuru öksürük ya da balgamlı öksürük olarak seyreder. Genel karakteri uzun süreli olmasıdır, genellikle gün içinde de devam eder ancak akşam vakitlerinde daha kötüleşmektedir. Bebeğinizin efor sarfettiği durumlarda öksürük artabilir. Bebeğinizde seyreden öksürüğe zaman zaman hapşırık, gözlerin sulanması veya burun akıntısı gibi alerjik bir takım belirtiler de eşlik edebilmektedir. Bebeğinizde görülebilecek astım rahatsızlığının bir diğer belirtisi de bazı durumlarda bir takım alerjik rahatsızlıklar olarak görülebilmektedir. Özellikle kafa derisi, yanak ve alın bölgelerinde kırmızı döküntüler diğer belirtilerle birlikte görüldüğünde genellikle alerjik reaksiyonların sebep olduğu astım rahatsızlığına işaret etmektedir. Astım hastalığının belirtilerinin önceden anlaşılması ve astım hastalığının erken bir zamanda teşhis edilmesi hastalığın tedavisi için çok ama çok önemli olmaktadır. Bu noktada elbette en büyük görev bebeğin annesi ve babasında olmaktadır. Bebek ciddi bir astım problemi yaşamadan sorunu tespit edebilmek büyük bir önem arz etmektedir çoğu zamanda. O nedenle bebeğin sürekli olarak gözlenmesinde de fayda olmaktadır.
Bebeklerde Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebekte eğer ki astım belirtilerinden en azından bir tanesi bulunuyor ise mutlaka kısa bir süre içerisinde bir doktora gösterilmesinde oldukça yarar olmaktadır. Bu aşamada doktor bebeğe gereken testleri yaparak astımının olup olmadığını öğrenecek ve ona göre bir tedavi yöntemi izleyecektir. Bu şekilde erken bir tetkikle tanı ve tedavi oldukça kolaylaşmaktadır. Bebeğinizi erken dönemde muhakkak doktor kontrolüne götürmelisiniz. Geç dönemlerde fark edilen astım rahatsızlıklarıyla mücadele erken dönemde tespit edilen solunum güçlüklerine göre oldukça daha kolay tedavi edilmektedir. Eğer bebekte astım hastalığı bulunur ise bebeğin ve ailenin yaşamı ile ilgili bazı bir takım değişiklikler yapması gerekebilmektedir. Bu hususta bebeğin astımını şiddetlendirecek bazı olumsuzluklardan uzak durmak gerekmektedir. Mesela evde bulunan bazı kokular bebeğin astımının kötüleşmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden de evden şiddetli kokuları uzak tutmak gerekmektedir. Aynı şekilde sigara dumanı da astımı olan bebekler için büyük bir tehlike arz etmektedir. Bununla birlikte astımlı bebekler için soğuk ve kirli olan havalar da tehlike oluşturabilmektedir. Özellikle bebek herhangi bir astım krizi yaşadığı anda mutlaka en kısa sürede hastaneye götürülmesi ve müdahale edilmesi gerekmektedir. Astım bebekte solunumu çok zorlu bir hale getirmektedir. Bu noktada en acil müdahalenin yapılması şiddetle önemlidir. Benzer şekilde hastaneye götürememe gibi durumların yaşanması ihtimaline karşılık ebeveynlerin de astım acil müdahalesi konusunda eğitim almaları gerekebilmektedir. Bu konuda elbette en önemli yardım doktorlar tarafından verilmektedir. Bebeğin astım tedavisi sürecinde ebeveynlerin sürekli olarak doktor ile iletişim kurması gerekmektedir.
Aynı zamanda hastalığın şiddetlenmemesi için doktorun önermiş olduğu ilaçların eksiksiz olarak ve düzenli bir şekilde verilmesi ve ayrıca doktorunuzun reçete etmediği ilaçları ezbere kullanmamak da büyük bir önem taşımaktadır. Astım hastalığı bebeklik çağlarındaki çocuklar için hassas bir konudur ve bilinçsizce tedavi edilmesi oldukça büyük bir yanlış olmaktadır. O nedenle her zaman dikkatli olunması ve doktorun direktifleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bir bebek için etkili ve iyileştirici olan bir ilaç bir başka bebek için ciddi başka sorunlara yol açabilmektedir. Zaten doktorlar bebeklere bir ilaç verirken bebeğin tüm kontrollerini yaparak ve bebekte başka bir rahatsızlık da var ise o rahatsızlığı tetiklemeyecek bir biçimde ilaç vermektedir. O nedenle tüm tedavi yöntemini doktora bırakmak ve bunun dışına çıkmamak gerekmektedir. Ailenin bu noktada görevi yalnızca çocuğu iyi bir şekilde gözlemek olmalıdır.