Hamilelikte (Gebelikte) Bebek Zeka Gelişimi İçin Neler Yapmalıyım ?

Bir bebeğin beyin gelişimi gebelikte başlar. Daha bebek doğmadan beyinde 100 milyardan fazla beyin hücreleri oluşur. Bu hücreler anne karnında çalışmaya başlar ve bebeğin yaşamı sürdüğü müddetçe devam eder. Doğum anı dahil, beyin hücreleri oluşturulduktan sonra sürekli çalışırlar. Örneğin, bebeğin doğum anında bu hücreler, kalp ritmini düzenleyen refleksleri kontrol ederler.

Doğumdan sonra beyin hücrelerinin ( nöronların ) sayıları artar. Bebekliğin ilk aylarında beyin gelişimi çok hızlıdır. Yani bebek beyin ve dolayısıyla zeka gelişimi için ilk 3 yıl hatta ilk aylar çok önemlidir.

Hamilelikte ( Gebelikte ) Bebek Zeka Gelişimi İçin Neler Yapmalıyım ?

Unutmayın bebeğin beyin gelişimi anne karnında başlar. Anne vücudu bebeğin zeka gelişimde büyük ölçüde etkilidir. Bu nedenle beslenmenize çok dikkat emelisiniz. Toksin içeren maddelerden uzak durmalısınız; özellikle alkol sigara ve uyuşturucudan uzak durunuz!

Streste Uzak Durun. Hayatında çok fazla sinir ve stres olan gebelerin bebeklerinde beyin gelişiminin çok iyi olmadığını biliyoruz. Bebeğinizin tehlikelerden uzak, açık ve güvenli bir ortamda yaşadığından emin olun. Ayrıca, bağırma, haykırma gibi şiddetli konuşmalar bebeğinizin duygusal gelişimini de etkiler. Sakin ve stresten uzak bir yaşam tavsiye ederiz.

Bebeğinizle konuşun. Konuşma beyinde dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Henüz bebek anne karnındayken bile konuşmaya başlamak bebeğinizin hem zihinsel hem duygusal gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca bu durum anne ile bebek arasında güçlü bir duygusal bağ oluşturur.

Ayrıca bebeklerin zeka gelişimi için onlara kitap okuyun. Hikaye dinleme, okuma ve dil gibi birçok farklı becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. Bu durum yine anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendiriyor.

Sorular sorun. Sizin gibi diğer annelere / anne adaylarına, akrabalarınıza, büyüklerinize, internete soru sormaktan çekinmeyin. Araştırın. Anne ve bebek ile ilgili bir çok kitap, yayın, dergi bulunmakta.

Çocuğumun Zekasını Nasıl Geliştirebilirim?

Zeka gelişimini etkileyen iki temel faktör vardır. Bunlardan ilki genetiktir. Genetiğin zekaya etkisi büyüktür. Ancak ailelerimizden gelen bu zeka düzeyini artırmak veya köreltmek bizim elimizdedir. İşte burada çevresel faktörler devreye giriyor.

  • Öncelikle çocuğunuzla bol bol temas kurun. Onun sizi anlamadığını düşünseniz de aslında sizi anlıyor.
  • Uzmanlar bebeğinizin gözünün içine bakarak konuşun diyorlar. Gözün içine bakarak konuşma yine bebek zeka gelişiminde önemli bir faktör.
  • Özellikle çocuklar 2-5 yaşları arasında sık sık sorular sorarlar. Anne bu ne ? Bu neden böyle ? Bu nasıl böyle olmuş ? Bu gibi soruların da çocuğun zeka gelişimine katkısı çok büyük. Onları sakın ihmal etmeyin. Evet bazen çok sıkıcı olabiliyorlar ama tüm sorularını mantıklı bir şekilde cevaplayın.
  • Çocuklarınız için zeka geliştirici, faydalı çizgi filmler seyretmesini sağlayın. Günümüzde çocukları televizyonu geçtik bilgisayar başından kaldırmak bile çok zor. Eğitici filmler izlettirin. Pepe, caillou, lauranın yıldızı gibi çizgi filmler çocukların zeka gelişiminde etkili.

Yine eğlenceli zeka oyunları, zeka geliştirici oyuncaklar alabilirsiniz. Resim ve müzik zeka gelişiminde çok etkili. Anne karnından itibaren müzik dinletebilirsiniz. Hatta ninniler, çocuk şarkıları yine zeka gelişiminde çok etkili.

Ayrıca; Zeka geliştiren besinlere de bakmanızda yarar var.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir