Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

Emzirme dönemi bilindiği üzere çok özel bir dönemdir. Bunun öncesinde daha önemli olan dönem ise hamilelik dönemidir. Anneler kendine ne kadar iyi bakarsa hem kendi vücutlarındaki depoları dolu tutmak hem de bebekleri iyi beslemek üzerine çok önemli katkılar görecektir. Doğum sonrasında hemen emzirmeye başlayacağınız içim hamileliğin başından itibaren depolarınızı dolu tutmanız hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin ilk 6 ay boyunca tek beslenme kaynağı olacak anne sütü için oldukça faydalı olacaktır. Eğer hamileliğe kilolu başlanırsa o zaman gebelik dönemi boyunca 7-9 arası kilo almanız genellikle yeterli olacaktır. Hamileliğe normal kiloda başlayan anneler ise 9 – 12 kilo arası alması normaldir ve ilk üç ayında hiç kilo almanıza gerek yoktur, kilonuzu korumanız yeterli olacaktır.

Gebelik döneminde alınan kilolar için genellikle endişe edilir ve gebe kadınlar doğumdan sonra bu kiloları veremeyeceklerine dair endişeler taşır fakat yapılan araştırmalarda doğum sonrası kilo vermede en önemli etkilerden birini bebeğinizi emzirmenin gösterdiğini kanıtlayan araştırmalar bulunmaktadır. Gebeliğinizin ikinci üç ayında ve son üç ayında tabii ki kilo kazanımı olması beklenmektedir. Özellikle son aylarda hızla kilo artışı olmaktadır. Bunun en önemli sebebi emzirme döneminde süt için depolarınızın vücudunuz tarafından doldurulmasıdır. Anne sütü o kadar kıymetli ve mucizevi özelliklere sahip bir besindir ki doğadaki en kıymetli besin kaynağı olarak değerlendirilir. İlk 4 – 6 ay bebeğinize yalnızca anne sütü vermeniz yeterli olacaktır. Bu konuyla alakalı annelerin genel endişeleri hamilelikte alınan kilolar ve bebeğe verilecek sütün yeterli kalitede olup olmaması konusudur. Kadınlar emzirme dönemlerinde yediklerine ve aldıkları besinlere dikkat ederek süt miktarlarını rahatlıkla artırabilir. Emzirme döneminde uygulayacağınız beslenme düzeni hem sizin için doğum sonrası yorgunluğunuzu, halsizliğinizi atma konusunda hem de daha hayata gözlerini yeni açan bebeğiniz için oldukça önemlidir. Bu dönemde beslenmenize dikkat ederek hem kendinizi hem de bebeğinizi daha sağlıklı bir duruma kavuşturabilirsiniz.

Emziren Anneler Nasıl Beslenebilir?

1- Yeterli Sıvı Tüketimi

Su tüketimi her yaştan insanın hayatının her döneminde kesinlikle ihmal etmemesi gereken bir konu. Bu dönemde de yapmanız gereken bolca sıvı tüketmek. Günde üç litre sıvı tüketmek, başta su olmak üzere, hem sizin günlük ihtiyacınızı karşılayacak hem de bebeğinizin sütü için gereken sıvıyı sağlayacaktır. Dilerseniz çeşitli meyvelerden komposto da yapabilirsiniz, bu da oldukça faydalı ve sıvı ihtiyacınızı gidermeye yardımcı olacak bir unsurdur. Yeterli sıvı tüketiminde anne sütünün arttığı uzmanlarca yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak sürekli içerisinde su bulunan içecekleri tüketip hiç su içmemek de doğru değil. O nedenle saf su alımına da dikkat etmek çok önemli.

 

2- Protein Kaynakları

Nasıl hamilelik döneminde annenin sağlığı bebeğin sağlığını koruması için çok önemli ise aynı şekilde emzirme döneminde de annenin en az hamilelikte olduğu kadar sağlık olması gerekmektedir. Bebeğinizi emzirirken kendi sağlığınızdan feragat etmemeniz gerekmektedir. Özellikle geceleri de bebeğinizi emzirmek için uykunuzdan uyanıyorsanız yeterli protein tüketmek hem size enerji verecek hem de bebeğinizin sütü için gereken besinleri sağlamış olacaksınız. Yeterli protein tüketmek için en önemli öğün günün ilk öğünü olan kahvaltıdır. Kahvaltıda yeterli miktarda alacağınız protein hem güne sağlam bir başlangıç yapmanızı sağlayacak hem de süt üretiminize olumlu anlamda katkı sağlayacaktır. Sabah kahvaltınızdan süt, yumurta, peynir eksik etmemek yeterli protein alımı için yeterli olacaktır. Dilerseniz pekmez de tüketebilirsiniz. Ayrıca kahvaltıda yiyeceğiniz bir avuç ceviz de omega 3 ihtiyacınızı karşılayacağından ötürü oldukça yararlı ve besleyici olacaktır. Yine de tüm bu gıdaları ve takviyeleri alırken bir doktora başvurmanın da önemi bir hayli büyük olmaktadır. Çünkü annenin ve bebeğin genel sağlığını düzenli ve detaylı olarak yalnızca doktorlar kontrol etmektedir.

3- Yulaf

Yulaf, laksatif bir besin maddesi olarak bilinir. Yani sindirim ve boşaltım sistemini çalıştırır, tuvalete daha rahat çıkmanızı sağlar. Doğum sonrası, özellikle emzirme döneminde annelerin en şikayetçi oldukları konuların başında kabızlık problemi gelmektedir. Eğer siz de doğum sonrası kabızlık problemiyle karşılaşan annelerdenseniz günlük beslenmenize ekleyeceğini yulaf katkısıyla kabızlık problemini aşabilirsiniz. Yulaf ayrıca demir eksikliğinde ve kansızlık gibi durumlarda da uzmanların tavsiye ettiği besin maddelerinden biridir. Emzirme döneminde kabızlık problemi yaşamamak için yeterli miktarda yulaf alımını hiç ama hiç ihmal etmemek gerekir. Düzenli yulaf tüketimi sindirim sisteminin yanı sıra annenin ve bebeğin genel sağlığına da katkı yapar. Hatta anne sütünün de çok daha kaliteli bir hale gelmesine yardımcı olur.

4- Ispanak

Bir çok yeşil yapraklı sebze gibi ıspanak da bir çok faydalı mineral ve madde içermektedir. Özellikle ıspanak, emzirme döneminde bebeğinizin hayati beslenme kaynağı olan anne sütü için çok önemli bir sebzedir. Yani ıspanak anne sütünün kalitesini arttıran önemli besinlerin başında gelir. Ispanak, içerdiği folik asit özleri ve demir maddesi sayesinde doğumla beraber kaybettiğiniz kaynakları hızla yenilemenize yardımcı olacak ve anne sütü salgılamada rolü bulunan hormonlarınıza ve vücudunuzun depo kaynaklarına katkı sağlayacaktır. Ayrıca ıspanak içerdiği manganez minerali sayesinde kemik ve kıkırdak doku oluşumu ve gelişiminde de oldukça önemli rol oynamaktadır. Ispanak ayrıca kalsiyum ve C vitamini açısından da oldukça zengin bir sebzedir. O yüzden düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesini kesinlikle ihmal etmemek gerekir.

5- Havuç ve Pancar

Ağırlıklı olarak gözlere ve cilde iyi gelmesi ile bilinen havuç ve pancar aynı aileden iki bitkidir. Havuç da pancar da beta karoten açısından oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Beta karoten, bebeğinizin gelişiminde oldukça önemli bir maddedir dolayısıyla sütünüzün kalitesini artıracak ve içeriğini zenginleştirecektir. Havuç ve pancar bebeğiniz kadar sizin için de önemlidir. Kaybettiğiniz mineralleri geri kazanmanıza katkı sağlayacak havuç ve pancar sebzeleri sütünüzü de artıracaktır. Havuç ve pancarı dilerseniz meyve sıkacağında sıkıp suyunu içerek dilerseniz de salata olarak tüketebilirsiniz. Ancak tüketilen havucun ve pancarın mümkün mertebe organik ve taze olmasın dikkat etmenizin faydası büyüktür.

6- Tarçın

Tarçın anne sütünü artıran yiyeceklerin başında gelmektedir. Bazı kişiler tarçını kendine has kokusu ve rahiyası sebebiyle pek sevmemektedir. Eğer siz de tarçından çok hoşlanmıyorsanız tatlılarınızı süslemede az miktarda kullanabilir ya da süt içerken süte ilave edebilirsiniz. Bununla birlikte az miktarda da olsa tüketilen meyvelerin içerisine de tarçın dökülerek meyveyi hem lezzetli bir hale getirmek hem de faydasını bir kat daha arttırmak mümkün olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki her gıdanın aşırı tüketimi vücutta bazı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle dikkat edilmelidir.

7- Çemen

Çemen, içerdiği maddeler sayesinde süt üreten hormonları ve memenizdeki süt bezlerini tetikleyici etkiye sahiptir. Anne sütünün salgılanmasında en önemli role sahip hormonlardan biri olan östrojen hormonuna çok benzeyen ve bitkisel bir hormon olan fitoöstrojen içeren çemeni çay olarak tüketebilirsiniz. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı çemen tohumu ekledikten sonra 3 – 4 dakika kaynatın. Sonrasında süzgeçten geçirip ılıklaşmaya başladığında içebilirsiniz. Çemen tüketimiyle alakalı uzmanların tek uyarısı eğer şeker hastalığınız veya astım rahatsızlığınız varsa çemen tüketmemeniz yönünde.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir