Çocuklarda Zeka Gelişimi Nasıl Olur? Zekayı Geliştirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Zeka, insanların günlük hayatta karşılaştıkları olayları nasıl ve ne ölçüde çözebildikleri hadisesidir.

Çocuklarda gelişim aşamasında bir takım zeka testleri yapılabilir. Zeka testlerinin amacı çocuğun yaşı ile orantılı olarak edindiği tecrübeleriyle öğrenme yeteneğini ölçmektir. Bu testlerin doğru sonuçlanmasında akıl, hayal gücü, yaratıcılığı da önemlidir. Özellikle yaratıcılık yeteneği yüksek olan bireylerin zeka testi sonuçları yüksek çıkabilmektedir. Düzene ve tertibe önem veren mantıklı insanlar çoğunlukla seçenekli cevapları olan testlerde başarılı olurlar. Mantıklı kişilere göre ise daha hayalci olan insanlar ise cevabını kendileri buldukları testlerde daha başarılı olurlar.

Zeka testi nedir?

Tam anlamıyla zeka testi çocuklar arasında hangisinin hangisinden daha zeki ayrımı yapmak adına değil, çocuğun zeka gelişimin beklenen düzeyde olup olmadığını ve anormal bir durum olup olmadığını saptamak amacıyla yapılır.

Zeki anne ve babanın çocuğu da zeki olur mu?

Bir çocuğun zekasının yaşadığı çevreye ve geliştiği ortama göre mi yoksa genetik biçimde anne-babaya mı bağlı olduğu tartışılan önemli bir konudur. Zeka seviyesinde soyaçekim önemli bir konu olsa da çocuğun içinde bulunduğu çevre de zeka seviyesi üzerinde etki etmektedir. Genel olarak toplumun zeka seviyesi 100 puanla ortalama değerler arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak çocuğunda zeka seviyesinin bu düzeylerde olması beklenir.

Çocuğun geçirdiği öğrenme aşamaları:

Bir çocuğun zekası en hızlı şekilde yaşamının ilk senesinde gelişir. Çocuk beyninin korteksi yani beyin üzerinde bulunan sinir hücrelerinin oluşturduğu tabaka gelişime çok açıktır ve bu dönemde aldığı uyarılar ne kadar çoksa beyin kapasitesi o kadar çok gelişecektir. Zeka gelişimi her çocuğa göre değişmektedir. Örneğin her çocuğun dişi farklı zamanlarda çıkmaya başlar ancak sonuç olarak hepsi tam olarak çıkar. Zeka da buna benzer. Önemli olan çocukken saptanan zeka seviyesi değil yetişkinliğinde erişilen zeka seviyedir.

Çocuğun zeki olup olmadığının belirtileri ne olabilir:

Çoğunlukla zeki çocukların diğer çocukların aksine daha çabuk konuşmaları, yürümeye başlamaları, uyku saati olmasına rağmen bunu reddederek çeşitli sesler çıkararak etrafı ile ilgilenmesi ve buna hevesli olması gibi göstergeler onun kabiliyetli bir çocuk olduğunun göstergesi olabilir. Erken yaşlarda okumaya başlamak ve kuvvetli bir hafıza da yüksek zeka belirtileri sayılmaktadır.

Çocukların zekasını geliştirmek için neler yapılabilir?

Çocuk henüz doğmadan anne karnında iken beyin gelişimi de başlar. Bu nedenle bu dönemlerden beyin ve zeka gelişimi açısından alınan gıdalara dikkat edilmelidir. Çocukların zeka gelişimine beslenme alışkanlıkları etki ettiği kadar onların resim yapmalarını, sayı saymalarını, dinledikleri hikaye veya izledikleri tv programları sonrasında konularla alakalı sorular sorarak da zeka gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca çocuğa zekasını geliştirebilmesi için bütün araştırma ve öğrenme imkanlarını sunmak gereklidir. Öğrenme ile olarak kastedilen şeyler çocuğun yaşına ve ilgisine uygun fırsatlardır.

Bu basit testleri siz de uygulayın!!!

2 yaşından küçük çocuklar: çeşitli şekilleri fark edebilmesine rağmen henüz tam olarak ayırt edemez. Bu dönemde kare yuvarlak üçgen gibi şekilleri düz bir tahta üzerinde doğru yere yerleştirmesini isterseniz genel olarak yanlış yerlere yerleştirecektir.

2 yaşından sonra: sistemli bir şekilde öğrenme başlar. Her parçayı ayrı ayrı deneme yolu ile doğru yere yerleştirebilir.

3 yaşında ise: Birtakım problemleri kafasında çözmeyi öğrenmiştir. Örneğin şekilleri önce kafasında doğru yere oturtup sonrasında ise eyleme geçirebilir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir