Yaz Aylarında Tüketilmesi Gereken 9 Sağlıklı Yiyecek ve İçecek

Yaz aylarında tüketilen gıdalar, hem yazı daha sağlıklı geçirmek hem de ideal kiloyu korumak açısından önemlidir. Ayrıca yaz aylarında tükettiğimiz meyve ve sebzeler başta; kanser, kalp ve sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın geçirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Yaz aylarında; diyabet, böbrek yetmezliği, kalp rahatsızlığı gibi hastalıkları ya da hamilelik gibi özel durumları olmayan kişilerin porsiyonları az miktarda sız aralıklarla tüketmesi gerekiyor. Günlük alınması gereken su miktarı ise; kadınlarda 2.7, erkeklerde ise 3.7 litre olarak aktarılıyor. Doğal ve bilinçli beslenerek sıcak yaz günlerini hem daha sağlıklı hem de daha rahat geçirmek hepimiz için mümkün. Şimdi sizlere, yazın hem daha sağlıklı hem de daha fit olabilmek için özellikle tüketmemiz gereken yiyecek ve içeceklerin bir listesini vereceğim.

1) Meyan kökü şurubu harika bir yaz dopingidir. Serinletir, enerji verir ve düşük tansiyonu engeller.

2) Gül şerbeti, ekşi olmayan ayran, maden suyu, limonata, cacık, komposta ve buzlu kahve de yazın tüketilebilen içecekler arasındadır.

3) Limon: Limon suyunu buz kaplarına doldurup, dondurduktan sonra suyun içine atıp yavaş yavaş içebilirsiniz.

4) Lavanta vücut ısısını düşürür. Bu güzel kokulu bitkinin yapraklarından çay yaparken sadece 3-4 yaprak kullanmaya özen gösterin. Lavanta toksik etkiye de sahiptir ve fazlası sorun yaratabilir.

5) Yasemin: Yasemini, lavanta ve nane ile karıştırıp çayını yapın. Soğuyunca süzün ve içine bir kaç parça buzla bir dilim limon koyun. Soğuk tüketin.

6) Serinlemek için tüketilen gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketin. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olabilir.

7) Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol bol tüketmelisiniz.

8) Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Yazın fırsat bu fırsat deyin ve tüketmeden geçmeyin.

9) Kayısı: Kayısı, içerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, o kadar kaliteli mineral ve vitaminler içeriyor demektir.

10) Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle; göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.

11) Biber: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

12) Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.

13) Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

14) Avokado: Çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun en iyi kaynaklarından biridir. Yağ bakımından zengin olması bir kusur gibi görünse de aslında avokado yağının önemli bir kısmı tekli doymamış zararsız yağlardan oluşur.

15) Soğan: Özellikle kırmızı soğan güçlü bir sağlık koruyucusudur. Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin besinlerden birisidir. Soğanın enfeksiyonlardan koruma gücü de bulunmaktadır.

16) Erik: Yüksek antioksidan kapasitesi yanında detoks yapıcı gücüyle de önemli bir anti-aging besinidir.

17) Brokoli ve Brüksel Lahanası: Anti-aging yiyecekleri arasındaki yerini yaz aylarında da üst sıralarda korumaktadır. Brokoli ayrıca C vitamini, glutatyon ve lutein gibi antioksidanlarla da tıka basa doludur.

18) Her öğünde salata tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Salata, bir çok hastalıktan korunmada temel maddeler içerir. Her öğünde, içerisine bir yemek kaşığı zeytinyağ konulan salata tüketimi vücudumuza lif sağlar.

19) Yaz aylarında serinlemek için dondurma tüketimine de özen gösterilmelidir. Tek dikkat edilmesi gereken nokta tüketim miktarıdır.

20) Yoğurt, bağırsak düzenleyici olması ve yararlı bakteri içermesi sebebiyle önemlidir. Aynı zamanda, serinletici olan yoğurt içerdiği kalsiyumla sadece kemik ve dişler için değil, içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas kas fonksiyonları ve sinir iletimleri içinde oldukça yararlıdır. Yaz aylarında, yoğurdu, cacık veya ayran şeklinde tüketmek daha fazla sıvı alımını da sağlar.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir