Akciğer Embolisi Nedir?
Akciğer embolisi (Pulmoner emboli) , akciğerde bulunan bir atardamarın kan pıhtısı oluşumu nedeniyle tıkanması anlamına gelir. Damarın tıkanması sonucu, kan dolaşımında yaşanan aksaklıkla akciğerde doku kaybı oluşur. Son derece hayati bir sorun olan akciğer embolisi, tedavi edilmezse hastanın durumunda hızlı bir kötüleşmeye ve hatta ölüme sebebiyet verebilir.
Hareketsizlik ve Sigara Kullanımı Risk Oluşturuyor
Obezite, uzun süreli hareketsizlik gibi vücuttaki dolaşımı aksatan etmenler, kanın damar sisteminde dolaşımını yavaşlatıyor. Akciğer embolisinde özellikle KOAH hastalarının, yatalak hastaların, kalp ve dolaşım problemleri yaşayan hastaların, ameliyat sonrası dönemde yaşanan hareketsizlikten etkilenen veya ileri yaştaki kişilerin risk grubuna dahil olduğu görülür.
Aynı zamanda, kanda ileri pıhtılaşmaya neden olan genetik yatkınlık, obezite, varis oluşumu, hamilelik, bağırsak ve böbrek hastalıkları, kanser ve doğum kontrol ilaçları gibi faktörler de akciğer embolisinde etkin rol oynar. Kanın pıhtılaşmasını arttıran alkol ve sigara kullanımı da bir diğer risk faktörüdür.
Akciğer embolisinin tedavisinde kan sulandırıcı ve pıhtı eritici medikaller kullanılır. Dolaşımı arttırıcı egzersizler, yeterli sıvı alımı, uzun süre hareketsiz kalmamaya dikkat etmek de akciğer embolisi riskine karşı yapılabilecekler arasındadır.