Anemiye neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Bazen demir eksikliği veya folik asit ve B12 vitamini gibi bazı vitaminlerin eksikliği anemi ile sonuçlanabilir. Anemi şu anlama gelir: Normalden daha az kırmızı kan hücre olması ya da her kırmızı hücrede normalden daha az hemoglobin olması durumudur. Bunun neticesinde kişide yorgunluk bayılma sinirlilik düşük kan dolaşımı nefes darlığı ortaya çıkar.
Demir eksikliği anemisi
Yeterli miktarda (Fe) demir içeren gıdalar yememek bazen demir eksikliği anemisinin nedenidir . Örneğin kişi demir içeren besinler almıyorsa yeterli bir diyet uygulamıyor demektir ki bu da çocuklarda büyüme atağı ile birlikte veya hamilelik veya ağır dönemlerde anemi oluşturabilir. Demirin başlıca rolü, vücuda oksijen taşımaktır. Hemoglobin olarak adlandırılan ve ciğerlerdeki oksijeni vücudun her yerine kadar taşıyan kimyasalın önemli bir bileşenidir. Demir başlıca karaciğer ve kaslarımızda bolca bulunur. Demir pek çok gıdada bulunur ve iki şekilde bulunur demir daha iyi emilir ve et ve balık gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Demir genellikle fasulye, bakliyat ve yeşil yapraklı sebzeler gibi bitki kaynaklarında bulunur. Ekmek, tahıl ve un gibi pek çok gıdaya da eklenir.
Demir dengesini vücutta tutmak
Vücuttaki demir dengesini korumak için, emilen demirle kaybettiğimiz demiri eşit oranda tutmamız gerekiyor. Demir dışkı idrar, cilt, ter, saç ve tırnaklarda kaybedilir. Kadınlarda, menstruasyon sırasında da demir kaybedilir, bu nedenle kadınların diyetlerinde demirin fazlasına ihtiyaçları vardır. Uzun vadede yeterli demir seviyesini korumak için diyet programlarımızda yeterli miktarda demir almamız gerekir. Yeterli miktarda demir almazsak, mevcut demir miktarı giderek azalır. İhtiyacımız olan demir miktarı, yaşımıza ve cinsiyete bağlıdır. Demirin en iyi kaynakları, başta kırmızı et olmak üzere hayvansal ürünlerden gelir. Bununla birlikte, hayvansal olmayan kaynaklardan da demirin iyi bir oranını elde ediyoruz.
Anemiye İyi Gelen Yiyecekler
Anemiye iyi gelen yiyecekler yeteri kadar Fe -demir ihtiva eden yiyeceklerdir.Kırmızı et ve sakatat gibi besinler; örneğin sığır eti, kuzu, domuz eti, böbrek, karaciğer, kalp dalak gibi besinlerde bolca demir bulunmaktadır Sardalya, pilav, yengeç, hamsi, karides, midye yumurta demir kaynağıdır. Ekmek, Pirinç mısırgevreği, kepekli ekmek, çavdar fındık, makarna fıstığı, yer fıstığı, ceviz, ceviz, susam tohumu, ayçiçeği çekirdeği, çam fıstığı demir kaynağıdır ve anemiye iyi gelen yiyecekler grubundadır.
Bunların yanı sıra brokoli, ıspanak, lahana fırında çekilmiş fasulye, bezelye, mercimek, nohut; kuru üzüm, kayısı, kuru ot, kuru üzüm, incir birer demir deposudur.