Ayak kokusu özellikle yaz aylarında gerek erkeklerin gerekse bayanların çektiği bir çiledir. Çoğu zaman doğal ve bitkisel çözüm ile tedavisi olduğunu bile bilmeden çorap kokusunu gizlemekle uğraşır dururuz. Oysa ki Sosyal yaşantımızı olumsuz etkileyen bu baş belası sorunu çözmek o kadar da zor değil. Aynı odayı bizlerle paylaşan Arkadaşlarımıza ve dostlarımıza kötü bir kokuyla merhaba demeyi bırakmak için bu yazıyı okuyun.
Ayak kokusu tıbbi dilde bromhidrazis olarak bilinir ve ayaklarda aşırı sıcak, terleme ve nemden kaynaklanan bakteri gelişimi için uygun ortamdaki hızlı bakteri üremesi neticesinde oluşur. Ayak kokusunu ayakkabı ve çorap kullanımı tetiklemektedir. Özellikle ayak terlemesi neticesinde ayakta bulunan binlerce ter bezi tarafından su, sodyum tuzları, klorid, yağ ve minerallerden, değişik asitlerden müteşekkil ter sıvısı salgılanmaktadır. Bu ter sıvısı ayak kokusunu oluşturan bakteriler için ideal bir üreme ortamı hazırlamaktadır.
Ayak kokusundan mustarip iseniz artık endişe etmenize gerek yok. Bu çileyi artık daha fazla çekmenize gerek kalmadı. Sadece aşağıdaki ayak kokusuna ev yapımı doğal ve bitkisel çözümlere bir göz atmanız yeterli olacaktır.
Ayakları bol su ile yıkamak: Elbette ki ayakları bol su ile yıkarsanız ayaklarda ter bezlerinde mikrop üremesini engelleyecek hijyenik ortamı oluşturursunuz. Ter bezlerinde odaklanan bakteriler, deodorantlı sabunlara karşı dayanıksız olup sabunla ayaklarınızı yıkadığınız taktirde kısa sürede yok olmaktadırlar. Ayağınızı duruladıktan sonra ayağınızı kolonya batırılmış pamukla bir güzel temizleyin.
Ayak kokusunu engellemek için ayaklarımızı kaç kez yıkamalıyız? Ayağımızda bakteri oluşumunu engelleyecek sıklıkta ancak ayak derisini koruyan koruyucu cilt yağlarını da yok etmeyecek kadar bir sıklıkta yıkamalıyız. Şayet çok kötü ve şiddetli bir ayak kokusu sorunu varsa günde 5-7 kez ayaklarımızı yıkamak gerekir. Hafif şiddetteki ayak kokusu sorunlarında günde 2-3 kez ayakları yıkamak yeterlidir.
Ayak parmaklarının arasını tuzlamak: Çok aşırı terleme görülen ayaklarda iri kristalli yarım bardak tuzu suda eriterek karıştırınız. Daha sonra bu su tuz karışımı nı bir leğene dökerek 5 litre su ile karıştırınız. Ancak ayakları ovalamamamız gerekir. 10 dakika kadar tuzlu suda beklettikten sonra ayaklarımızı havlu ile durulamadan bir gazete parçası veya havlu üzerinde kendiliğinden kurumaya bırakmalıyız. Yazın tatilde deniz suyu da aynı etkiyi göstermekte ve ayak kokusuna iyi gelmektedir.
Ayaklarınıza koltukaltı deodorant sıkmak: İster inanın ister inanmayın koltuk altına ter kokusunu engelleyen deodorantlar ayak kokusunu da engellemektedir. Çünkü bu deodorantlarda bakterileri öldüren bir takım maddeler vardır. Ancak bu deodorantlar da ayak terlemesini engellemez
Ayak kokusu için pudra kullanmak: Alüminyum klorid içeren bir pudra ile parmak aralarını pudralamak ta ayak kokusunu tedavi eder.
Kaliteli çorap giymek atak kokusuna iyi gelir mi? Ayağı havalandıran ve doğal pamuktan imal edilmiş çoraplar, ayakları daha az terleteceği için daha az bakteri oluşumuna ve neticede daha az ayak kokusuna neden olur. Sentetik iplik ve kumaş mamulü çoraplar ne ayağı havalandırır ne de ter emer. Şayet ayağınız çok terliyor ise gün içerisinde çoraplarınızı değiştirmenizde fayda vardır. Ayak kokusunun bir önemli nedeni de aynı çorabı 2 günden fazla giymektir. Ter ile iplik araları dolan çoraplar ayakları havalandıramadığı için ayak kokusunu daha da artırır. Çorap kokusu dediğimiz şey aslında havalandırma yeteneğini kaybetmiş çoraplarda ortaya çıkan bireydir.
Ayakkabı seçimi ve ayak kokusu. Ayakları havalandıran ve gerçek deriden köseleden imal edilmiş ayakkabıları kullanmak ayak kokusuna önemli bir çözümdür. Yaz aylarında ayak parmaklarını havalandıran sandalet tarzı ayakkabıları kullanmanızı ve sentetik materyallerden üretilen ayakkabılardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Ayak kokusunun diğer bir önemli nedeni de kalitesiz ayakkabı seçimidir.
Ayakkabıları ve spor ayakkabıları yıkamak ve ayak kokusu. Spor ve halı saha ayakkabıları gibi egzersiz nedeniyle yoğun tere maruz kalan ayakkabı türlerinin bol deterjanlı su ile haftada 1 kez yıkanmaları ve güneçte kurutulmaları gerekir.
Ayakkabıları havalandırmak ve ayak kokusu. Aşırı terleyen ayaklara sahipseniz ayakkabılarınızı balkonda güneş görecek şekilde hafta sonları tam bir gün havalandırın.
Ayak kokusuna bitkisel çözüm olarak nişasta tozu: Mısır nişastasını ayakkabılarınızın içerisine serpelerseniz ayakkabının koku oluşturan nemini alır.
Ayak kokusu ve yediklerimiz: Sarımsak, soğan biber ve prasa gibi ağır kokulu sebzelerin kokuları kan yoluyla ayak uçlarına kadar ulaşabilmekte ve ayak kokusunu ağırlaştırmaktadır.
Ayak kokusu tedavi edilebilir bir sorundur. Bu nedenle soğukkanlı bir biçimde dediklerimizi uygulayın ve sizlerin ayak kokusuna nelerin sebep olduğunu tespit edin. Gerekirse eczanelerde ve internette ayak kokusunu yok eden değişik ayak kokusu giderici kremler ve ilaçlar var. Onları da denemenizde fayda vardır. Böylece ayak kokusu nasıl giderilir sorusunu da cevaplamış oluyoruz.