Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Doğum kontrolü yöntemleri, son yıllarda artan düzensiz nüfusun belli bir düzene geçmesi, istemeyen gebeliklerin önlenmesi, evlilik dışı cinsel ilişki sonucu bulaşıcı hastalıklardan koruma gibi bir çok etkene bağlı olarak uygulanan kontrol edici işlemlerin tümüdür.
Güvenli ve sağlıklı bir cinsel hayat için ,daha çok kadınların kendi bedeni ve kararları doğrultusunda gebe kalmak istemesi açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca iki gebelik arasındaki sürenin bireyler tarafından ayarlanması için de gerekli bir uygulamadır. Tıp dünyasının gelişmesine bağlı olarak birçok yeni doğum kontrol yöntemi bulunmuştur. Bunlardan ilk akla gelen doğum kontrol haplarıdır. Günlük kullanılarak yumurtalıkların yumurta salınımını önler.
Diğer bir yöntem olarak prezervatif; erkeğin spermlerinin ,cinsel organına geçirdiği poliüretan yapılı bir kılıfa boşalarak rahimde döllenmesini önler. Ayrıca bulaşıcı hastalıklardan da korunmayı da sağlar.

Diğer bir yöntem ise spiral; kadının rahmine yerleştirilen T şeklinde ucunda teller olan bir araçtır. Hormon salgılayarak spermlerin ölmesini ve embriyonun tutunmasını önler. En çok tercih edilen ve %99 a kadar garanti veren bir yöntemdir. Vajinal kondomlar ise vajina iç yüzeyine döşenen erkek prezervatifi ile aynı işlevi gören bir metottur.

Ülkemizde pek yaygın kullanım alanı olmasa da iki tarafında prezervatif kullanması ile gebelik önlenebilir. Bunların yanı sıra 3 ayda bir veya 6 ayda bir yapılan hormon iğneleri ,deri altına yerleştirilen implantlar da kullanılan diğer yöntemlerdendir. Ayrıca kadın tüplerinin bağlanması veya vazoktemi denilen erkek sperm kanallarının kesilmesi gibi yöntemlerde mevcuttur. Lakin geri dönüşümsüz olduğu için pek tercih edilmeyen bir yöntemdir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir