Göğüs Ağrısı Neden Olur

Göğüs ağrısı, omuzlarınızdan kaburganızın alt kısmına kadar göğüs bölgesinde herhangi bir yerde hissedilen acıyı ifade eder. Bu ortak-genel bir semptomdur. Göğüs ağrısının pek çok nedeni vardır. Bu makalede yalnızca en yaygın olan göğüs ağrısı nedenleri üzerinde duruluyor. Bazı testler ve araştırmalar yapmaksızın göğüs ağrısının kesin nedenini teşhis etmek mümkün olmasa da genel bir bilgi edinmek iyidir.

Göğüs Ağrısını Ciddiye Alın

Göğüs ağrısını ciddiye almak önemlidir çünkü bazen ciddi bir problemi gösterebilir. Yeni gelişen ve kesintisiz-şiddetli süren göğüs ağrısı doktorunuzla görüşülmelidir. Eğer yetişkin ve kalp ya da akciğer hastalığı geçmişi varsa bu özellikle önemlidir. Göğüs ağrısı özellikle kollarınız veya çeneye yayılmışsa şiddetli ise, kendinizi hasta hissediyorsanız, terli hissediyorsanız veya nefes nefese kalırsanız sizde kalp krizi belirtileri olabilir.

Göğüs ağrısının yaygın nedenleri

Göğüs ağrısının birçok muhtemel nedeni vardır. Aşağıda, daha yaygın nedenlerin bazılarına kısaca değinilmiştir.

Anjin

Vücuttaki herhangi bir kas gibi, kalp de  iyi bir kan kaynağına ihtiyaç duyar. Koroner arterler kalp kasına kan tedarik eder. Angina kalpten gelen acı hissidir. Genellikle koroner arterlerin daralması buna neden olur. Bu daralma, kalp kasının bir kısmına veya parçalarına kan akışının azalmasına neden olur. Daralmaya, arterlerin iç astarında gelişen yağ lekeleri veya plaklar (ateroma) neden olur. Aterom plakaları yıllar geçtikçe aşamalı olarak oluşabilir. Koroner atardamarların bir veya daha fazla yerinde olabilirler.

Ateroma nedeniyle kalp kasına verilen azalmış kan miktarı, dinlenme aşamasında yeterince iyi olabilir. Bununla birlikte, kalbiniz daha sık çalışıyorsa (örneğin, hızlı yürürken veya merdivene tırmanırken), kalp kasının daha fazla kan ve oksijene ihtiyacı vardır. Ekstra kan daralmış koroner arterleri geçemezse, kalp ağrısı ile tepki verir. Angina kaynaklı göğüs ağrısı,  göğsünüzün ön tarafında bir ağrı, rahatsızlık veya sızdırmazlık hissi uyandırıyor olabilir. Ağrı da kollarınızda, boynunuzda, çenenizde veya midenizde hissedilebilir .Angina ağrısı genellikle dinlenirken 10 dakika içinde rahatlar.

Kalp krizi (miyokard enfarktüsü)

Kalp krizi sırasında, koroner arter veya kılcal damarlardan biri aniden bloke olur. Bu, bu arter tarafından sağlanan kalp kasının bir kısmının kan ve oksijen kaynağını kaybettiği anlamına gelir. Bloke hızlı bir şekilde yok edilmezse, kalp kasının bu kısmı ölme riski altındadır. Kalp krizi genellikle miyokard enfarktüsü olarak adlandırılır. Kalp kasının bir kısmı hasar gördüğünde hastanın enfarktüslü olduğu söylenir. Miyokard enfarktüsü terimi, hasar görmüş kalp kası anlamına gelir. Kalp krizi sırasında koroner arter tıkanıklığına genellikle kan pıhtısı neden olur. Arterin astarında bir miktar aterom varsa kan pıhtısı oluşabilir.

Pıhtı giderici ilaçlarla veya anjiyoplasti adı verilen bir işlemle tedavi, kan pıhtısını parçalayabilir. Bu, arterdeki kan akışının geri yüklenebileceği anlamına gelir. Bu tedavi hızlı bir şekilde verilirse, kalp kasının hasar görmesini önleyebilir veya hasarın boyutunu sınırlayabilir.Kalp krizinin en yaygın semptomu istirahat halindeyken şiddetli göğüs ağrısıdır. Bu durumda sıklıkla göğsünüzde ağır bir basınç duygusu hissedilir. Ağrı çene veya sol kolunuza veya her iki kolunuza kadar yükselebilir. Terleyebilirsiniz, hasta hissedebilirsiniz, soluklaşabilirsiniz ve nefes darlığı hissedebilirsiniz. Ağrı anjinaya benzer olabilir, ancak ağrı daha şiddetli  ve daha uzun sürer.

Reflü hastalığı Göğüs Ağrısı Yapar

Asidin geri akışı  gerçekleşirse reflü ortaya çıkar.Özofagitis – özofagusun astarında iltihap olur. Bu iltihap, mide asidinin reflüünden kaynaklanan astarın tahriş edilmesine bağlıdır. Yemek yediğimizde, yemek yemek borusundan mideye geçer. Genellikle, özofagus altındaki bir kas bandı (sfinkter), mideden asit reflüsüözofagusa geri yüklenmesini önler. Bu sfinkter iyi çalışmıyorsa, asit reflü meydana gelebilir.

Mide ekşimesi gastro-oesophagealreflü hastalığının ana semptomudur. Bu üst karın  veya alt göğüsten boyna doğru yükselen yanma hissidir. Diğer yaygın belirtiler, üst karın ve göğüste ağrı, hastalık hissi, ağızda asit tadı, şişkinlik, esneme ve sıcak içecekleri yuttuğunuzda yanan bir ağrı içerir. Belirtiler gelip gider ve yemeklerden sonra daha kötü olma eğilimindedir. Bazı vakalarda ciddi göğüs ağrısı gelişebilir ve kalp krizi ile karıştırılabilir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir