Grip Nedir?
Grip, influenza virüsünün nefes alma yani solunum yollarına girip burada üremesi ile oluşan, bireyin öksürmesi ve hapşırması sonucuyla bir başka kişiye bulaşmasına sebep olan bir tür bulaşıcı hastalık olarak bilinir. Vücuda giren virüs etkisini 1 veya 2 gün içerisinde gösterir ve girdiği yerde üremeye başlar. Ve bu olaydan sonra virüs vücuda yayılmaya başlar. Çok ciddi bir hastalıktır ve bu hastalık sonucu birçok insan hayatını kaybetmektedir. Yılda 2 veya 3 defa mutlaka bu hastalığa yakalanırız. Sağlıklı bir birey de virüs tedavi sonucu en az 10 gün içerisinde kaybolur fakat bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler zor atlatır dikkat edilmelidir çünkü tehlikeli bir hastalıktır. Çok hızlı bir şekilde bulaşan bir hastalıktır. Hasta kişiyle aynı ortam da bulunan bireylerin çok dikkat etmesi gerekir. Hastalıklı kişilerin hapşırması ve öksürmesi sonucu havaya yayılan virüs, solunum yolu sayesinde sağlıklı bireylere de bulaşır.
Gribin Tanısı
Grip hastalığının tanımı basittir. Bilgili bir doktor test vb şeyler yapılmadan grip tanısı koyabilir fakat gribe benzer bir kaç hastalık daha vardır, eğer onlardan şüpheleniyor ise test yapması gerekir. Grip hastalığı çabucak tanılır özellikleri vardır. Bunlardan bazıları; ateş, eklem ve kas ağrısı, öksürük gibi bulgulardır.
Gribin Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalık vücuda girdikten 2 gün sonra belirtileri ortaya çıkar. Birey aşırı bir şekilde halsizlik yaşar ve bu halsizlik grip hastalığını atlattıktan sonra 7 gün civarı da sürer. Vücutta, eller de titreme görülür ve ateş başlangıcı ortaya çıkar. Birey de mide bulantısı, karın ağrısı ve baş ağrısı da görülür. Hasta olan bireyin rutin hayatını da olumsuz bir şekilde etkiler. Sık sık ve kuru bir öksürük durumu vardır. Daha sonra birey de eklem ağrıları, özellikle boğaz ağrısı, burun akması, baş dönmesi hapşırma, iştahsızlık da görülür. 4 ve 5 yaşlar arasında ki çocuklar da iste bu hastalık kusma ve ishal olarak da görülür. Bu belirtiler sağlıklı ve normal bi birey de 10 gün içinde yok olur.
Gribin Tedavisi
Grip hastalığının tedavisi için öncelikle virüsün nerede başladığı belirlenir. Grip tedavisinde, virüsün neden olduğuna dair nedenleri ortadan kaldırmak için tedavi uygulanır. Tedaviye başlanmadan önce bu bulgular bilinmeli ve daha sonra tedaviye başlanmalıdır. Bu belirtiler takip edilirse hastalığın belirtileri etkilerini göstermeden kısa bir zamanda kaybolması sağlanır. Tamamen bitmesi için bir tedavi yoktur, hastalık yavaş yavaş yok olur. Hastalığın evresinde bireyin çok sağlıklı beslenmesi, gün boyunca fazla ayakta kalmaması, yorulmaması, dinlenmesi ve bol miktar da su tüketmesi gerekir. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımına başvurulmaması gerekir. Yanlış ilaç vücuttaki virüsün yok olmasına değil bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bireyin kendi hastalığı yanı sıra yanındaki insanları da düşünmesi gerekir bu yüzünden sürekli sağlıklı bireylerle aynı ortam da olmamalı ve çokça dikkat etmelidir. Kullandığı malzemeler vb şeyleri bireysel ve sağlıklı tutmalıdır.
Grip Aşısı
Grip hastalığının virüsü çok değişken özelliklere sahiptir, bu sebepten dolayı birey bu hastalıktan tamamen korumak için bir aşı üretilmemiştir. Fakat yine de bir aşı olmak hastalığı daha az seviye de veya bu hastalığına yakalanmamanıza yardımcı olabilir. Grip Aşısı hamile bayanlara sadece 3 ay geçtikten sonra bebeklere ise 6 ay geçtikten sonra vurulabilir, ayrıca aşı personellere, 60 yaş üstü bireylere, bağışıklık sistemi zayıf olanlara, insanlarla sürekli temas halinde olan kişilere, sağlık çalışanlarına kesinlikle vurulması gerekir.