Hemoroid (Basur) bitkisel tedavisi çoğu kişinin merak ettiği bir konudur. Aşağıdaki bitkisel çözümler, hemoroid basur sorununa bitkisel tedavi ile şifa verebilen bitkiler şunlardır:
Japon Pagoda Ağacı (Sophora Japonica)
Japon pagoda ağacı özleri, kan damarlarının duvarlarını güçlendirmekte, ve kılcal damar geçirgenliği düzeltmektedir. Bu nedenle damar sağlığını koruduğu için basur kanamalarına ve sancılarına karşı kendini kanıtlamış bir bitkisel tedavi yöntemi olarak bilinir.
Japon pagoda ağacı özü üzerinde yapılan klinik çalışmalar soucunda şu tespitler ortaya çıkmıştır:
*Japon pagoda ağacı özü kullanan erkek ve kadınların % 96 sında hemoroid basur rahatsızlığında ve kanamalarında iyileşme görülmektedir.
*Japon pagoda ağacı özü kullanan erkek ve kadınların % 88′lik kısmında kanamalarda belirgin bir azalma ortaya çıkmaktadır.
*Japon pagoda ağacı özü kullananlarda 95% oranında basur iltihapları kurumaktadır.
*Japon pagoda ağacı özü kullananlarda 90% oranında basur kaşıntıları sona ermektedir.
Genel olarak, Japon pagoda ağacı özü kullanların % 94′ünde basur belirtileri sona ermektedir.
Kasap Süpürgesi (Ruscus aculeatus)
Kasap süpürgesi bitkisi ülkemizde pek bilinmez. Ancak eskiden İngiliterede süpürge yapımında kullanılan çalı benzeri eski zamanlarda süpürge yapımında kullanılan Kasap süpürgesi, Kuşkonmaz bitkisine akraba bir bitki olup aynı zamanda sebze olarak ta kullanılmaktadır.
Kasap süpürgesi içerisinde bulunan ruscogenins maddesi, iltahap ve şişkinlik azaltan ve kan damarlarını daraltıcı etkilere sahiptir.Bu nedenle basur kanamalarını önemli ölçüde engellemektedir.
At Kestanesi (Aesculus hippocastanum)
Atkestanesi ağacının tohumu 1800′lerden beri Varis tedavisinde bitkisel çözüm olarak kullanılmaktadır. Günümüzde at kestanesi ekstresi, Avrupa ve Asya da hemoroid tedavisi için yaygın olarak kullanılır.
At kestanesi de kan damarlarının duvarlarını güçlendirerek basuır kanamalarını zorlaştırmaktadır. Damar esnekliğini artıran at kestanesi özü içerisinde aescin adı verilen ve kılcal damar kanamalarını durduran bir bitkisel enzim bulunmaktadır.
At kestanesi ayrıca, mikrovasküler dolaşımı artırarak basurlu bölgede şişme ve sıvı birikimini azaltmaktadır.
Cadı fındığı -Cadıfındığı (Hamamelis virginiana)
Cadı fındığı bitkisel özleri, Hemoroid kremlerinde yaygın olarak kullanılan bir sıkılaştırıcı basur kremi özüdür. Cadı fındığının kabuk ve yaprakları, hemoroid şişliklerine iyi gelmektedir.
Turnagagası (Geranium maculatum)
Turna gagası, Kızılderililer tarafından çeşitli sindirim hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan bir yabani sardunya türüdür. Bu bitkinin yapraklarındaki bitkisel maddeler, hemoroid sorununa tedavi sunan bir takım etkili maddeler içermektedir.
Psilyum (Plantago ovata)
Mehmet ÖZ tarafından kabızlığa karşı bitkisel tedavi çözümü olarak önerilen bu bitki, yüksek oranda lifler ve zamk benzeri bir öz taşımaktadır. psilyum otu kabızlık tedavisinde doğal müshil olarak kullanıldığı gibi hemoroid sorununa da etkili bir bitkisel çözüm olmaktadır. Hemoroid basur sorunu olanların kronik kabızlıktan çok korkmaları nedeniyle psilyum kullanmalarını öneririz. Ancak bu otu kullanırken bol su içmeniz gerekecektir.
Aloe Vera
Aloe Vera yağları, Basur sancısını rahatlatıcı ve basurlu damarların neden olduğu ateşi soğutucu etkisi nedeniyle Basur tedavisinde uzun bir geçmişe dayanan uygulama alanı bulunmaktadır. Özellikle dış hemoroid sıkıntısı olan kişilerde şişkinlik ve yangı gibi rahatsızlıkları dindirici etkisi vardır. Aloe vere kremi veya yağları şeklinde piyasada satılmaktadır.
aloe vera bitkisinden elde edilen bir başka madde olan lateks özü, aynı zamanda doğal bir müshil olarak kullanılabilir. psyllium benzeri doğal müshil kabızlık mücadele ve hemoroid kızdırmak gelen sert, kuru dışkı önlemek kullanılabilir. Ancak, aloe özü çok güçlü olduğu – o yüzden dikkatli diğer yumuşak otlar ile birlikte sadece küçük bir bölümü ve muhtemelen kullanarak, zaman zaman kabızlık tedavisi için olabilir.
Basur otu, Yağlı Çiçek, Ranunculus ficaria
Bsur otu bitkisi, ingiliz bitkisel tıbbında basur tedavisi için en yaygın olarak kullanılan şifalı bitkidir. Bu bitkiye basur otu denmesinin nedeni, kök yumrularının basura benzemesindendir.
Basur otu gerek, Hemoroidli bölgeye dışardan sürülme yöntemiyle gerekse Basurotu çayının içilmesiyle tedavi edilmektedir. Basurotu hemoroide en kesin bitkisel çözümlerden birisini sunar. Ancak deride kabarcık ve alerji oluşturabileceği için hekime danışarak kullanmanız tavsiye edilir.
Sinirotu (Plantago major)
Lif bakımından zengin bir bitki olarak sinirotu bitkisi, geleneksel tıpta hemoroid tedavisi için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Sinirotu bitkisinde doğal bir bitkisel öz olarak bulunan allantoin denilen enzim, bağışıklık sistemini uyarmakta ve basur yaralarını iyileştirmekta yardımcı bir anti-inflamatuar ajandır. Sinirotu liflerinden elde edilerek toz biçiminde satılan allantoin enzimi, Hemoroid Basur tedavisine ek olarak, ülser ve cilt hasarlarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Bromalein enzimi
Bromelain aslında ananas meyvesinde bulunan bir tür sindirim enzimleri kombinasyonudur. Bromelain bitkisel enzimi, şişme ve iltihap ve Varis, kronik venöz yetmezliği gibi rahatsızlıklarda kullanıldığı gibi ayrıca hemoroid ve basur tedavisinde de kullanmaktadır. Bromelein maddesinin basur tedavisinde ve basurun iyileştirilmesinde oldukça şaşırtıcı etkileri vardır.