Uyku günümüzün, hatta hayatımızın önemli bir bölümünü tutan durumdur. Uyku vücudun kendini kapatarak dinlenmesi ve hasar gören doku ve organların yenilenmesi, onarılması anlamında kullanılabilir. Bebek ve çocuklarda uyku esnasında büyüme hormonu salgılandığı için sürekli uyku halinde büyümeye devam ederler.
Uykuya dalma ve sonrasında birey dış dünya ile bağlantılarını keser. Kendisini koruyamaz ve ne yaptığının farkında olamaz. Günlük yaşamdaki gibi gelişigüzel el kol hareketleri yapabilir, hatta ayağa kalkarak günlük aktivitelerini yerine getirmeye çalışabilir. Bunu ancak uyuyan kişinin yanındaki kişiler (eş, çocuk) fark edebilir. Tehlikelerden koruyabilir. Her organın bir hastalığı ya da problemi olduğu gibi uyku esnasında da çeşitli problemler görülebilir. Bunun en bilindik ve yaşandık örneği horlamadır. Horlama çok rahatsız edici bir süreçtir.
Birey boğulma, tıslama gibi sesler çıkararak yanındaki kişiyi uyandırır ve durumun farkına vardıracak boyuta getirir. Horlamaya neden olan ve sık görülen sebep kilodur. Bunu ağır işlerde çalışmak ve yorulmak takip eder. Kilo hemen hemen her hastalıkta karşımıza çıktığı gibi horlamada da karşımıza çıkan bir unsur. Horlamadan kurtulmanın pratik yolları arasında yan yatmak çok uygulanan bir yöntemdir.
Yan yattığınız sürece hava yollarınız maksimum seviyede açıklığa ulaşacaktır. Bunun dışında eczanelerde satılan tamamen bitkisel ve mentolden oluşan burun bantları da pratik bir yoldur. Eğer horlama ileri seviyede ise bu saydıklarımız fayda sağlamayacaktır. Kesin ve doğru sonuç alanında uzman bir hekime başvurmaktır. Bu gibi durumlarda hekime görünmekte ve kesin tedavi olmakta fayda var. Sağlıklı günler dileriz.