İshalin nedenleri tedavinin olması için önemlidir. Yani nedenleri bilmeden sonuç almak mümkün değildir. Doğru nedenlerle uzmana gitmek gerekir.
İshalin Tanımı Ve Belirtileri
İshalin nedenleri iç ve dış etkenlerden kaynaklanabilir. Örneğin bağırsaklarınızı soğuk gibi nedenlerle üşütmek yaygın görülen bir durumdur. Nasıl ishal olduğunuzu anlamak isterseniz dışkılama normalden daha cıvıktır. Bazen de sadece su gibi çıkabilir. Devamlı bir tuvalete gitme isteği olur. Üç kereden fazla sulu dışkılama sonrası ishal olduğunuzu anlayabilirsiniz. Eğer durum çok ağırsa bu durumda ishal vakası günde 13 litre kayba kadar gidebillir. Eğer ishale ek kusma, bulantı halsizlik durumları da varsa kısa sürede uzmana gidilmesi gerekir. Kişiler hayatını devam ettiremeyecek duruma gelebilir.
İshalin Nedenleri Nelerdir?
İshalin nedenleri arasında en yaygın görülen maddeler şunlardır:
- Bağırsağın mikrobik hastalıkları
- Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin dokunması
- Müshil ilacı kullanmak
- İlaç nedeniyle oluşan yan etkiler
- Parazit türleri
- Bağırsak yapısını bozan hastalıklar
- İrritabl bağırsak hastalığı
Rotavirüs, Norwalk, Astro virüs gibi virüsler. Bunlar antibiyotikle tedavi edilememektedir. Antibiyotikle tedavi edilebilen ishalin nedenleri olan bakteriler ise şunlardır: Campylobacter, Salmonella, Shigella ve Escherichia colidir. İshal mikrobunun bulaşıcı olma durumuna bakmak da bunoktada önem kazanır. Yani bazı bakteriler bir kişiden diğerine kolayca geçebilirken bazı durumlarda blaşıcı olmama hali de olabilir. Devam eden ishallerde risk fazladır.
İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
İshal tedavisi eğer kusma ve bulantı yoksa kolay şekilde yapılabilir. Bir litre kaynayan ve sonra soğutulan suyun içerisine 1 kaşık şeker, 1 kaşık tuz ve 1 kaşık karbonat eklenip karıştırılır. Sık aralıklarla bunu içmek iyi gelir. Eğer ateşli kusmalı hastalık şeklindeyse ve bir günden fazla süren ishal varsa hastaneye başvurulmalıdır. Hastaneye gidildiği zaman damar yolu ile sıvı elektrolit eklenir. Ayrıca dışkı incelemesi sonrası kaynak bulunarak tedavi planı olabilir. Doğru beslenmeye bu süreçte çok önem vermek gerekir. Yağlı ve lifli gıdalardan ishal geçene kadar uzak durmak önemlidir. bunun yerine toparlayıcı patates, muz, potasyum kaynağı besinler alınmalıdır. Ayıca püre, çorba, haşlama türleri, pirinç yenmelidir.