Kalça Kireçlenmesinin Belirti Ve Sebepleri Nelerdir?

Kalça kireçlenmesi, özellikle orta ve ileri yaş grubu bireylerde görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Tıp dilinde kalça kireçlenmesi osteoartrit olarak adlandırılır. Eklem bölgeleri vücudun ağırlık yükünü çoğu zaman yoğun şekilde hissettikleri için zamanla aşınma ve tahribe uğrarlar. Eklemle birlikte kalça bölgesinde de sık sık kireçlemeye rastlanmaktadır.

Kalça kireçlenmesi olan bireyin hareketleri büyük ölçüde kısıtlanır. Birey hareket ederken büyük oranda kireçli bölgede acı hisseder. Bu acı zamanla bireyi yürüyemez hale getiri. Kireçleme olan birey merdiven çıkmakta, ani hareketlerde bulunmak da ve zamanla ilerlediğinde yürümekte dahi zorlanır hale gelir. En temel belirtisi hareketlerde kısıtlılık yaşama ve eklem yerlerinde oluşan ağrıdır. Kalça kireçlenmesinde ağrı kasık bölgesine doğru yayılır. Tanı için doktora gittiğiniz de emar ve tomografi çekilerek bölge görüntülenir. Tanı sonuçlara göre konur. Tanı sonrasında tedavi süreci planlanır.

Tedavi sürecinde ilaçlar, basit egzersiz hareketleri, fizik tedavi uygulaması, sıcak kompleks uygulamaları, ilerlemiş olan kireçleme durumlarında protez kullanımı gibi seçenekler yer almaktadır. Erken tanı konduğu durumlarda fizik tedavi ve basit egzersiz hareketleri hastaya tavsiye edilir. Bunla birlikte tıbbi tedavi sürecine başlanır. Gerekli ilaçlar hastaya iletilerek kullanımı ve bu süreçte nelere dikkat etmesi gerektiği anlatılır.

Hasta bu süreçte fazla kilolu ise kilo vermeli, baston vb. aletler kullanarak kalçaya ve bacaklara düşen yükü hafifletmeli, kaplıca tedavisi ve düzenli uyku gibi etkenlere dikkat etmelidir. Hasta bu noktalara dikkat ettiğinde süreci daha kolay ve ağrısız atlatacaktır. İlerlemiş kalça kireçlenmesi durumunda cerrahi müdahale devreye girmektedir. Cerrahi müdahale ile protez eklemesi yapılarak hasta tedavi edilmektedir. Cerrahi müdahale en son adımdır. Son çare olarak başvurulmalıdır.

Ayrıca Kireçlenmeyle ilgili sıradaki yazımızı tıklamanızı tavsiye ederiz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir