Karaciğer Kanseri En Çok Kimlerde Görülür?

Karaciğer Kanseri En Çok Kimlerde Görülür?

Karaciğer kanseri kanser türleri içinde en az rastlananlardan bir tanesidir. Ancak ülkemizde görülen kanser türleri içinde 4. Sırada yerini almaktadır. Araştırmalara göre günde 15 kişinin karaciğer kanserinden hayatını kaybettiği bilinmektedir. Karaciğer kanserinin erkeklerde görülme oranı daha yüksek olsa da erkek ve bayanlarda görülme oranının hemen hemen aynı olduğu söyleyebilmektedir. Bu kanser türünün hangi sebeplerle ortaya çıktığı tam olarak belirlenememekle birlikte, daha çok Hebatit B ve Hepatit C virüsü taşıyıcısı olan ve sarılık hastalığı geçiren kişilerde rastlandığı belirtilmiştir. Hapatit B virüsünün en yaygın olduğu dünya bölgeleri Güney Doğu Asya ve Güney Afrika’dır. Dolayısıyla bu bölgelerin Karaciğer kanseri riski açısından ön planda olan bölgeler arasında olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Hepatit C ve Hepatit B virüsleri insandan insana kan ve cinsel yolla bulaşmaktadır.

Bağırsak ve Karaciğer Kanseri

Bağırsak kanseri görülen hastaların büyük çoğunluğunda Karaciğer kanseri görülme olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni ise bağırsak ve karaciğerin birbirlerine damarlar ile bağlı olmasıdır. Bu iki önemli organ arasında sıçrama denilen olayın yaşanması sıklıkla karşılaşılan bir durum olmaktadır. Aynı şekilde karaciğer kanserinin bağırsaklara sıçraması da mümkün olabilmektedir.

Siroz ve Karaciğer Kanseri

Siroz kuşkusuz karaciğerin karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden biridir. Farklı sebepleri olmakla birlikte aşırı alkol kullanımına bağlı olarak gelişen siroz karaciğer hücrelerinin fonksiyonunu kaybetmesine yol açar. Sirozlu bir karaciğer küçülmüş ve yüzeyi şekilsel bakımdan bozulmuş bir yapıya sahiptir ve karaciğer normal fonksiyonlarını yerine getirmez. Siroz hastalığı bulunan hastaların %5’lik kısmında karaciğer kanseri görüldüğü bildirilmiştir. Dolayısıyla Siroz ve karaciğer kanseri arasında yakından bir ilişki bulunmaktadır.

Karaciğer Kanserinde Genetik Faktör Önemli Midir?

Birçok kanser türü gibi, kişinin ailesinden aldığı genetik kodun karaciğer kanserine yakalanma riski üzerinde etkisinin olduğu bilinmektedir. Özellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerde, ailesinde karaciğer kanseri geçirmiş kişi var ise kanser riskinin belirgin ölçüde arttığı belirtilmiştir.

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Bilindiği gibi karaciğer kendisi için yeni doku oluşturabilen bir organdır. Bir kısmı kesilen bir karaciğerin kendini tamamlayabilme yani rejenerasyon yeteneğinin olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı karaciğer kanseri tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerin uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Tümörlü bölgenin alınması ile birlikte çeşitli ilaç ve radyasyon tedavileri de uygulanabilmektedir. Ancak tümörlü doku cerrahi yöntemler ile alındığında geriye karaciğerin kendini yenileyebilmesini sağlayacak kadar doku kalmıyorsa kemoterapi gibi yöntemlerin tek başına uygulanması gerekir.

Karaciğer Kanseri İçin Yepyeni Bir Tedavi Yöntemi

Ancak dünyada ve ülkemizde yeni yeni uygulanmaya başlanan Seçici İç Radyasyon Tedavisi (SIRT) ile karaciğer kanseri hastaları için yepyeni bir tedavi yöntemi mümkün olmuştur. Seçici iç radyasyon tedavisi, normal bir kemoterapi tedavisine göre avantajları bulunan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemoterapi kanserli doku le birlikte sağlıklı doku hücrelerine de zarar vermekte iken, seçici radyasyon tedavisi sadece tümörlü doku hücrelerine zarar vermektedir. Tedavinin kemoterapiye üstün gelen bir diğer yani ise saçların dökülmesine sebep olmamasıdır. SIRT sadece karaciğer kanser hücreleri üzerine spesifik çalıştığından vücudun diğer kısımlarındaki hücrelere zarar vermemektedir.

Seçici İç Radyasyon Tedavisi Nedir; Nasıl Uygulanır?

Bu tedavi yönteminde kasık bölgesinden kesi oluşturarak karaciğeri besleyen ana damara, radyasyon boncukları gönderilir. Bu radyasyon boncukları kanserli karaciğer dokusu üzerine giden kan ile birlikte dokuya ulaşır. Bu aşamadan sonra kanserli dokular arasına yüksek radyasyon yayılmaya başlar ve bu şekilde tümörün küçültülmesi hedeflenir. Cerrahi yöntemler ile alınamayacak büyüklükteki tümörlerin SIRT ve kemoterapi yöntemi ile birlikte uygulanması karaciğer kanseri tedavisi için en etkili yöntem olmaktadır. Radyasyon boncukları görevlerini tamamladıktan yaklaşık 1 ay sonra çürüyerek vücuttan atılmaktadırlar. SIRT yöntemi hasta ayaktayken uygulanan bir yöntem olduğundan karaciğer kanserinin yok edilmesi için en kolay yöntem olduğu düşünülmektedir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir