Karsinom nedir? Ne demek? Karsinoma nedir? İnvaziv karsinom ne anlama gelir? Karsinom metastazı nedir? Karsinom infiltrasyonu neyi ifade eder? gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Vücudun iç ve dış yüzeylerini kaplayan ve epitel adı verilen hücrelerden ya da bez hücrelerinden kaynaklanan kötü huylu tümöral yapılara karsinom ya da karsinoma adı verilir. Örneğin cilt kanserlerinden bazal hücreli karainom ya da squamöz hücreli karsinom cilt bazal epiteli ve squamöz epitelinden köken alır.
İnvaziv Karsinoma Nedir?
İnvaziv karsinoma epitelyal ya da bezsel hücrelerden orjin alan ve kendisini çevreleyen dokuya sızan, çevre dokuyu tahrip eden ya da uzak dokulara yayılma eğilimi gösteren kötü huylu tümöral yapı veya kanser türü. Sıklıkla meme kanserlerinde kullanılan bir terimdir. Memede görülen invaziv duktal karsinoma ve invaziv lobüler karsinoma örnek olarak verilebilir. İnvaziv karainomun diğer bir eşdeğeri infiltratif karsinomdur.
Karsinom İnfiltrasyonu Neyi İfade Eder?
Karsinoma türündeki kötü huylu tümöral oluşumun çevreleyen sağlıklı dokulara doğru büyüyerek, köken aldığı doku tabakasının ötesine yayılmasına infiltrasyon ya da invazyon adı verilir. Karsinoma infiltrasyonu ve invazyonu aynı manayı ifade eder. Kanserler çoğu zaman karaciğere metastaz yapma eğilimi gösterir.
Karsinom Metastazı Nedir?
Epitelyal ve bezsel hücreden kaynaklanan kanser hücreleri öncelikle kendi dokusu içinde büyür. İlerleyen aşamalarda çevee dokulara yayılır. Eğer bu aşamayı da geçerse artık uzak dokulara kadar ulaşır. Buna kanserin metastaz yapması denir. Bu aşamadaki bir hastalık ileri evreye geçniştir ve artık kesin tedavisi mümkün olmamaktadır. Metastaz yapmış ileri evredeki hastalar artık kanserin 4. ve son evresine geçmiş demektir.
Bazı kanserler daha kısa sürede daha uzak doku ve organlara metastaz yapma eğilimi gösterirken diğer bazı türler çok uzun bir süreç içerisinde metastaz yapar. Bu eğilim tümörün agresifliğini gösterir. Kanserlerin türüne göre sıçradığı, yayılım gösterdiği organ ve dokular farklılık gösterebilir. Kanserin sıçradığı organdaki kanserlere metastatik kanser denir. Metastatik kanserler kaynaklandığıkanser ile aynı ismi taşırırlar ve aynı hücre tipine sahiptirler. Örneğin, meme kanseri beyin dokusuna yayılım gösterirse buradaki hücreler meme kanserine ait hücrelerden oluşur. Bu nedenle beyinde oluşan tümör “beyin kanseri” değil “metastatik meme kanseri” olarak adlandırılır.