Her ne kadar yaşlılık hastalığı olarak bilinse de kemik erimesi gençlerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Kemik yoğunluğundaki azalmaya bağlı olarak ortaya çıkmakta olan osteoporoz hastalığı, kişi boyunda kisalma,sekilde bozukluklar, sırtta kamburlaşma, bel ve sırt ağrıları şekillerinde kendini sinsice gösterebilen bir hastalıktır. Genel olarak bakmak gerekirse bu durum kadınlarda menopoz sonrasında erkeklerde ise 65 yas sonrasında görülen bir sonuçtur. Araştırmalar, kemik erimesi hastalığının gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkelerde artmakta olduğunu göstermiştir. Genellikle yaslılarda görülen osteoporoz, gençlerde genetik bir hastalık olarakta rastlanabilmektedir.
Kemik erimesi istatiksel. Olarak kadınlarda erkeklere oranla 10 kat fazla görülmektedir.
Osteoporoz hastalığından korunmak için yapılabilecek şeylerin başında kemik kütlesini artırmak gelir. Doğum sonrası yaklaşık 35 yaşına kadar artan kemik kütlesi , bu yaslardan sonra yavaşlayarak zamanla azalmaya başlamaktadır. Iste bu yüzden 35 yas civarına kadar alınacak önlemler kemik kütlesi oluşturmak ve bu hastalığa karsı tedbir almak için önemli bir donemdir. Kemik kütlesi oluşturmakta yas, cinsiyet, çevresel faktörler, kişinin günlük yasamdaki aktiviteleri büyük önem arz etmektedir. Erkeklerin kemik kütlesi oranı bayanlara nazaran daha fazladır. Kemik kütlesi erkeklere oranla daha az olan kadınların ayrıca menopoz evresine gecmeleride düşünülürse erkeklere oranla kemik erimesi geçirmesi oranı yaklaşık 10 kat fazla olmaktadır.
Kemik erimesine karşı gün içerisinde fiziksel aktivitenizi artırın
Yetersiz kalsiyum vehutta d vitaminin eksik alınması, Fiziksel Aktivite yapmayanlar yada fiziksel aktivite yapıp düzenli egzersiz yapmayanlar, bunun yanında sürekli yatağa bağımlı kişiler kendiliğinden oluşan yada kırıkla sonuçlanmayacak şekilde gerçeklesen travmalardan meydana gelen kırıklar
3 aydan fazla sureyle kortizonlu ilaç kullananlar kemik erimesi riski grubu içerisindedirler
Bir çok hastalıkta olduğu gibi osteoporoz.hastaliginda da erken teşhis çok büyük onem arz etmektedir. Özellikle risk grubu içerisindeki hastalar 1 2 yılda bir mutlaka testler yaptırarak durumlarını takip ettirmelidir. Kan ve idrar tahlilleriyle. Kemik yikiminin artıp artmadığı izlenebilir. Yapılacak kontroller ve onlemler.ile kemik yikimi kontrol altında tutulabilmektedir. Osteoporoz hastalığı kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Gençlik döneminde yapılan spor aktiviteleri, yeterli alınan d vitamini ve kalsiyum kemik erimesini önlemede yardımcı olan faktörlerdendir.
Osteoporozun tedavisi :
Osteoporoz tedavisinde kemik yikiminin azaltan bunun yanında kemik yapımını arttıran ilaçlar kullanılır. Ancak bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlardandır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanınca yapılacak kontroller sonrası ilaç kullanımı uygundur. Oluşan kırıklar normal kırıklarda olduğu gibi ortopedik yöntemlerle tedavi edilir. Kirik sonrası doktorun önerisiyle fizik tedavi yöntemlerimde kullanılabilir.
Osteoporozu ve kemik kırıklarını önlemek için:
- Kesinlikle sigara ve alkolden uzak durmalısınız.
- Spor yapın ancak mutlaka sporu bir uzman eşliğinde yapın
- Kemik sağlığı için bol miktarda kalsiyum almaya özen gösterin