Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı Nedir?
Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına kenelerin taşıdığı Nairovirüs isimli mikrop neden olmaktadır. Kenelerin insanları ısırması sonucunda bu mikrop insanlara bulaşmaktadır. Kırm kongo kanamalı ateşine neden olan bu mikrop insanlara bulaştığında vücudun bazı bölgelerinde kanama, iç kanama ve yüksek ateş şeklinde seyreden bu hastalık tıp alnındaki teknolojik gelişmelere rağmen ölüm oranı en yüksek olan hastalıklardan biridir.
Keneler ergin yaşlarına gelmeden küçük hayvanlardan sincap,Kirpi,kümes hayvanları, tavşan gibi hayvanlardan kan emerek beslenir. Bu küçük hayvanlardan kan emerek beslenen ergin olmayan kene Nairovirüs mikrobunu bu hayvanlardan alır. Kenenin erginleşmesi ile birlikte bu virüsü daha büyük hayvanlara ve ısırması sonucu insanlara da bulaştırmaktadır.
Keneler Nerelerde Bulunur?
Keneler oval bir görünüme, altı ile sekiz arasında değişen bacak sayısına sahip uçamayan bir hayvandır. Keneler kırsal alanlarda, otların arasında, ağaçlıklı alanlarda ağaçların diplerinde bulunmaktadır. Kene ısırması sonucu kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına en sık yakalanan insanların bazı meslek gruplarında öne çıkmaktadır. Raporlara göre Kırım kongo kanamalı ateşine yakalanma riski yüksek olan meslek ve insanlar;
- Sağlık personelleri
- Veterinerler
- Hayvancılık ile uğraşanlar
- Evcil hayvan besleyenler
- Kamp ve piknik yapan insanlar
- Tarımla uğraşanlar
- Kasaplar
- Mezbaha ’da çalışanlar
Nasıl Teşhis Edilir?
Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı belirtileri diğer hastalıklarında bir belirtisi olabileceği için kesinlikle kan testi yapılmalıdır. Isırılma sonucunda kan testinin olumlu sonucu verebilmesi için olaydan 6 gün geçmelidir. Çünkü yapılacak olan kan testinde bu virüse karşı vücudun ürettiği antikorlar aranmaktadır. Vücudun bu virüse karşı antikor üretmesi 6 günü bulmaktadır.
Kene Isırdığında ilk Olarak Neler Yapılmalı?
Her hangisi bir şekilde size kene ısırdığında kesinlikle keneyi çıkarmaya veya ezmeye çalışmayın. Yapılan araştırmalara göre kene bu virüsü kan emerken değil rahatsız edildiği anda vücuda enjekte etmektedir. Kenenin kan kesesini kesinlikle sıkmayın ve patlatmayın. Kenenin cildinize en yakın olan ağız kısmından bir cımbız yardımı ile seri bir şekilde tutun ve yapışmış olduğu yerden keneyi çıkarın. Eğer yanınızda cımbız veya benzeri bir araç yoksa mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Belirtileri;
- Burun kanamaları
- İdrarda ve dışkıda kan görülmesi
- Baş ağrısı
- Kol ve bacaklarda morlukların oluşması
- Yüz ve göğüste kırmızı lekeler oluşması
- Karaciğer ve akciğer yetmezliği
- Gözlerde kızarıklık
- Halsizlik
- Yüksek Ateş