Konka nedir? Ne demektir? Konka Hipertrofisi ya da konka büyümesi Ne anlama gelir? Konka Bülloza Nedir? Burun konka ameliyatı nasıl yapılır?, Ameliyatı sonrası dikkat edilecek hususlar nelerdir? gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Konka Nedir? Ne Demektir?
Nazal konka, burun boşluklarının üst odacıklarını oluşturan ince, helezon şekilli, üzeri mukoza ile kaplı, kemik elemanlara denir. Her iki burun boşluğunda burun septumunun iki tarafında 3’er adet olmak üzere toplamda 6 tanedir ve burun eti olarak da bilinir. Burun septumu burun boşluğunu 2’ye ayıran ortadaki yapıdır. Bunları adenoidler ya da geniz etiyle karıştırmamak gerekir . Aşağıdaki resime bakarak konkaları daha net görebilirsiniz.
Konkalar buru boşluklarının yüzey alanını arttırırlar, böylece akciğere gönderilen havanın hızla ısınmasını ve nemlendirilmesini sağlarlar. Üst, orta ve alt konkalar olarak adlandırılırlar.
Konka Hipertrofisi (Konka Büyümesi)
Nazal polipler gibi nazal konkaların de büyümesi, hava akışını engelleyebilen yaygın bir burun tıkanıklığı kaynağıdır. Alerji veya diğer hastalıklar tarafından tahriş edildiklerinde, iltihaplanarak büyüyebilirler bu da burun pasajını tıkayarak nefes alıp vermeyi güçleştir.
Konka hipertrofisi, bu yapıların kronik olarak şişmesi ile karakterize bir durumdur. Konkalar geniş bir kan damarı içeren mukozal zarlarla kaplandıklarından, çok hassastırlar. Burun etinin zaman zaman büyümesi ve küçülmesi normal olsa da, kronik olarak büyümüşse, sürekli olarak burun tıkanıklığına yol açabilir.
Hipertrofi Nedenleri
Konkaların hipertrofisi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir:
- Alerjiler
- Kimyasal veya fiziksel tahriş edici maddeler
- Sıcaklık değişiklikleri
- Diğer çevresel tahriş edici maddeler
- Hormonal değişiklikler
- Bırun septum eğriliği olan hastalar sıklıkla konka hipertrofisi geliştirir.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kortikosteroid içeren burun spreyleri, alerji ilaçları ve çevresel tahriş edici maddelerin önlenmesi gibi tedaviler ve koruyucu önlemler sıklıkla konkaların şişmesini azaltır ve burundan nefes alıp vermeyi iyileştirir. Bu yöntemler belirtileri tedavi etmede etkili olmadığında altta yatan nedenleri düzeltmek için başka tedavi seçenekleri önerilebilir. Konkaların boyutunu küçültmek için radyofrekans küçültme tedavisi olarak adlandırılan minimal cerrrahi bir tedavi seçeneği de vardır. Eğer burun septumunda sapma büyüme nedeni ise septoplasti önerilebilir.
Burun Konka Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası
Bırun eti boyutunu küçültmenin birçok yolu vardır. Cerrahi işlem genellikle konka redüksiyon veya rezeksiyonu olarak adlandırılır. Ameliyat sıklıkla ameliyathanede yapılır. Birçok durumda, aynı zamanda septoplasti ile birlikte gerçekleştirilir. Ameliyatta bu yapıların tamamen çıkarılmaması önemlidir; çünkü bu diğer konkaların fonksiyonlarını etkileyebilir. Burun etinin komple çıkarılması çok kuru ve kabuklu bir burun ile sonuçlanabilir. Bazen, cerrahi sonrası tekrar büyüyebilir ve prosedürün tekrarlanması gerekir. Bu, durumda tamamen çıkarılması tercih edilir.
Ameliyat olduğunuzda cerrahi işlem ile ilgili birçok farklı terimin kullanıldığını duyabilirsiniz. Bu terimlerin örnekleri, koterizasyon, koblasyon, radyofrekans azaltma, mikrodebrider rezeksiyon ve kısmi rezeksiyondur. Bunların hepsi, burun eti büyüklüğünü azaltmanın farklı yöntemlerini ifade eder.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecekler
Ameliyattan sonra ağrı, yorgunluk, burun tıkanıklığı ve hafif burun akıntısı olmasını bekleyebilirsiniz. Ağrı genellikle bu tip bir ameliyatta hafiftir ve ağız yoluyla alınan ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Tıkanıklık genellikle işlemden sonra ortaya çıkan geçici şişlikten kaynaklanır ve tipik olarak ilk haftadan sonra gelişmeye başlar. Ameliyattan sonra burnunuzdan biraz mukus ve kan akıntısı olabilir. Bu iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır.
Ameliyattan sonra burun temizliği için serum fizyolojik veya steril su kullanmanız istenebilir. Burnunuzun hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileşmesini sağlamak doktorunuzun için ameliyat sonrası bakım önetilerini mutlaka titizlikle uygulamanız gerekir.
Konka Bülloza Nedir?
Konka bülloza, burnunuzun içindeki burun etlerinden birinin bir hava cebi ile dolmasıyla ortaya çıkar. Burun ve sinüslerin boşalmasını sağlayan yollarının tıkanmasına neden olan daha nadir bir nedendir ve anatomik bir bozukluktur. Sinüslerin çoğunun açıldığı orta konkalarda görülür. Tipik olarak, ortada, normal burun zarlarıyla kaplı ince, tek katmanlı kemiğin bir iç çekirdeği vardır. Bazen, BT çekildiğinde rahatlıkla görülebilen kemikte havalanma durumu yani pnömatizasyon olabilir. Bu da solunum yollarının yanı sıra sinüs boşaltım yollarında da tıkanmaya yol açar.