Migren, saatlerce ve hatta günlerce devam edebilen korkunç ve zonklama ile karakteristik olan bir baş ağrısı çeşididir. Migren tedavisi yapılmadan önce migren neden olur sorusunun cevabının araştırılması gerekir. migrenhormonal değişiklikler, stres, yiyecekler ve tüketilen içecekler, hava koşullarındaki değişiklikler, uyku düzenindeki değişiklikler, fiziksel hararet ve ilaçlar gibi birçok şeyden dolayı tetiklenebilir. Ağrı, kan damarlarının anormal genişlemesinden dolayı ortaya çıkar. Bu genişleme, kan damarını saran siniri uzatır. Etkilenen kan damarı temporal arterdir. Bu arter kafatasının dışında alın tapınak yakınında bulunur.
Gerilmiş sinirler, öncelikle sindirim sekresyonlarından, kan damarlarının daralmasından ve kalp hızındaki artıştan sorumlu olan sempatik sinir sistemini etkiler. Sempatik sinir sistemi ayrıca vücudun ağrısını kontrol ettiğinden, Migren atağı sırasında artan baş ağrısı, mide bulantısı, diyare ve kusma gibi diğer belirtilerden doğrudan sorumludur. Auraya dayalı iki farklı migren türü vardır. Bir atmosfere sahip migrenler, gözlerin önünde yanıp sönen ışıklar veya kör noktalar gibi başlangıç semptomlarına sahiptir
Karın Migreni
Türleri Beş ila dokuz yaş grubundaki çocuklarda görülür ve şiddetli karın ağrısı eşlik eder. Bulantı, kusma ve diyare gibi diğer türlerle ilgili yaygın semptomlar da bu durumda görülür. Bir çocuk karın migreni geçiriyorsa göbeğin yakınında karın ağrısı çeker. Bu durumdaki çoğu çocuğun, büyüdüklerinde, bir auralı veya aurasız baş ağrısı geliştirme ihtimalinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu durumun meydana gelmesini önlemek için düzenli olarak alınacak ilaçlarla tedavi edilebilir.
Vertigo, odanın veya çevrenin dönmekte olduğunu hissettiği için yürüme zorluğu çektiren bir hastalıktır. Bu tip bir rahatsızlık, auralımigren kategorisine girer. Belirtilere baktığımızda bulanık görme, denge kaybı, konuşma güçlüğü, bilinç kaybı ve vücudun karıncalanma sansasyonudur. Genellikle bu durum genetik faktörler nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir.Klasik Migren baş ağrısı ile karakterizedir. Bazen mide bulantısı da eşlik eder. Belirtiler, gözlerin önünde görülen yanıp sönen ışıklar, mide bulantısı, halsizlik, göz ağrısı ve genellikle başın tek taraflı lokal ağrısıdır.
Menstrüel Migren
Kadınların adet dönemlerinden önce veya sonrasında migren deneyimleri vardır. Bu durum vücuttaki hormonal değişiklikler nedeniyle oluşur. Oral kontraseptifler ve hormon replasman tedavisi ilaçları oluşumunu artırabilir hatta baş ağrısını yoğunlaştırabilir. OftalmoplejikMigrenler gözlerde şiddetli ağrıya neden olur ve bunlar farklı türdedir, örneğin sessiz, oküler ve oftalmik migrendir.Migren tedavisi doktorunuzun size reçete edeceği ilaçlarla 3-6 ay içerisinde hafifletilebilir.