Kulak borusundaki hava basıncıyla atmosfer basıncının dengesini östaki borusu sağlamaktadır. Östaki borusu çeşitli nedenlerden dolayı tıkanırsa içerisinde hava hapsolur. Bu hava zaman içinde damarlardan kana emilir, ve burada negatif bir basınç oluşur. Negatif basınca en basit örnek vermek gerekirse enjeksiyonun ağzı kapatılıp çekildiğinde içinde emme basıncı oluşur, negatif basınç da böyle bir şeydir.
Piston bırakıldığında eski yerine döner. Orta kulak boşluğunda bulunan bu negatif basınç, orta kulağa serum kıvamında bir sıvı süzülmesine neden olur. Bunun sonucunda orta kulakta bulunmaması gereken bir sıvı birikir. Eğer tıkanıklık tam ve uzun süreli gerçekleşirse, orta kulağa tümüyle sıvı dolar.
Orta kulağın tıkanmasına neden olan etkenler şöyle sıralanabilir:
- Östaki kanalının iltihaplanması
- Alerjiye dayalı burun iltihapları
- Nazofarinks iltihapları
- Nazofarinksteki bademciklerin büyümesi
- Sinüzitler
- Üst solunum yollarının iltihaplanması
Belirtileri
Östaki borusu tıkanıklığının belirtileri çok fazla değildir. Yutma ya da ısırma sırasında çıtırtılar işitmek başlangıç belirtileridir.
Daha sonraki aşamalarda hasta kulağında bir dolgunluktan ve ağır işitmeden yakınır.
Kulak ağrısına pek rastlanmaz. Çoğunlukla çocuklarda görülen bir belirtidir.
Diğer ana belirtilerden biri de kulak çınlamasıdır. Hastalar sürekli bir çınlama olduğunu söyler. Çınlama bazen zonklayıcı bazen de sürekli olarak devam eder. Hastalar kendi seslerini değişik tonlarda iletmeye başlarlar. Bu duruma otofoni denir. İşitilen sanki bir fıçıdan ya da küp içinden geliyormuş gibidir.
TEDAVİSİ
Tedavi yapılabilmesi için öncelikle hastalığın etkeninin belirlenmesi gereklidir.
Örneğin, sinüzitin ya da üst solunum yolarının tedavisiyle östaki borusu tedavi edilebilir.
Valsalva uygulaması da tedavi için yararlıdır. Bu uygulama 9.13’de başlamıştır.