Günümüzde, özellikle yoğun kullanılan bilgisayar veya oturarak çalışma sebebi ile sırt ağrıları kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle ev işleri ve ağır kaldırma sebebi ile kadınlarda görülen sırt ağrısı, hayatı bir hayli zor hale getirir. Bazı sırt ağrıları ise boyun fıtığına bağlı olarak gelişir. Hangi sebeple gelişirse gelişsin, sırt ağrıları dayanılmazdır. Oturma veya duruş bozukluğu için önlem alınmadığında sırt ağrıları, kemik eğriliklerine dönüşebilir. Skolyoz adı verilen omurilikte kaymaların tedavisi oldukça zordur. Bu sebeple uzun süre oturarak çalışanların, uzun saatler bilgisayar kullananların bazı tedbirler alması gerekir. Sırt ve boyun kaslarını çalıştıran spor faaliyetleri de hem ağrıları hafifletecek hem duruşta oluşan bozulmayı, yani kamburluğu giderecektir. Sırt ağrıları birkaç gün aralıksız devam ettiğinde ilk olarak iyi bir ortopedi doktoruna görünmek gerekir. Her hangi bir hastalık bulgusu rastlanmayan sırt ağrılarında evde yapılabilecek fizik tedavi hareketleri bulunmaktadır. Sırt ve boyun kaslarını çalıştıran bu hareketler, düzenli yapıldığında oturma şeklinde meydana gelen kamburluğu da önleyecektir.
Sırt Ağrıları En Çok Kimlerde Görülür?
– Sabahtan akşama kadar masa başında oturarak çalışanlarda, yoğun bilgisayar kullananlarda sırt ağrısı daha fazla görülür. Bazı meslekler ise tüm beden değil sadece kolları kullanarak yapılır. Böyle mesleklerde sırt ağrısı kaçınılmaz olacaktır.
– Sırt kemiklerinde skolyoz olan veya boyun fıtığı görülen kişilerde sırt ağrısı sık görülür. Boyundan başlayan ve sırtın ortasına kadar devam eden ağrılar, uzun süre devam eder. Enseye yakın olan bölgeler genellikle boyun fıtığını, kaburgalara yakın bölgeler ise skolyozu işaret eder.
– Göğüsleri büyük kadınlarda, göğüslerin ağırlığına bağlı olarak sırt ağrısı görülür. Böyle durumlarda sporcuların kullandığı, sporcu bikinilerinden kullanmak, göğüslerin ağırlığını tüm bedene yayacaktır.
– Ergenlikten itibaren yanlış duruş ve oturma sebebi ile sırt kemiklerinde oluşan yamulma sebebi ile sırt ağrısı kaçınılmazdır. Çocukların bir spor faaliyeti ile ilgilenmesi hem bedenin hem zihnini çalıştıracaktır.
– Kadınlarda menopoz sonrasında görülen kemik erimesi de sırt ağrısına sebep olur. Menopoza girmeden, bolca kalsiyum içeren besinleri tüketmek, kemikleri güçlendirecektir.
Sırt Ağrılarından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Sırt ağrısı hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın, en etkili tedavi yöntemi fizik tedavisidir. Fizik tedaviye ek olarak doktorlar bir takım ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar yazmaktadır. Fakat sırt ağrısı oluşmadan kasları ve kemikler çalıştıran spor faaliyetlerine yönelmek, sırt ağrılarının oluşmadan önlenmesini sağlayacaktır. Özellikle dik durma egzersizleri ile bilinen plates, yoga ve yüzme sırt kemiklerini düzeltir ve dik bir beden meydana getirir.
– Sabahtan akşama kadar oturarak çalışanların; belli aralıklarla kalkıp sırtını dinlendirmek için yürümesi gerekir.
– Otururken dik oturmayı alışkanlık haline getirmek, sırt kaslarının yamulmasını engelleyecektir. Oturma şeklinin dik olması için sandalyede veya sandalye kadar dik bir koltukta oturmak faydalı olacaktır.
– Ergenlik dönemine giren kız çocuklarının göğüslerini gizlemek için kambur gezmesi çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Bu yaştaki çocuklara, kendi bedeninden utanmaması öğretilmeli ve bir spor faaliyetlerine yönlendirilmelidir.
– yanlış seçilen yataklarda sırt ağrısına yol açabilir. Uzun süre sırt ağrısı yaşayanların, yatağın sertliğine, bedeni kavramasına dikkat etmesi gerekir.
– Gün içinde belli aralıklarla sırtı germe hareketleri yapmak kasların rahatlamasını sağlayacaktır.
– Yaz aylarında aşırı çalıştırılan klima da sırt ağrısına sebep olan etmenler arasındadır. Klima çalıştığı zaman sırta ince bir örtü veya giysi koymak sırt ağrısını önleyecektir.
– Skolyoz, oldukça ciddi ağrılara yol açabilen bir hastalıktır. Erken fark edildiği anda hemen doktora başvurulmalı ve önerilen sırt hareketleri her gün düzenli olarak yapılmalıdır. Ergenlik döneminde ortaya çıkan skolyozda doktor korse önerebilmektedir. Doktorun önerdiği sürede korse kullanan genç hastaların, bedeninde oluşan kamburluk sonlanır.
– Yaşlılığa bağlı olarak, fazla spor yapmayan kişilerin ani hareketlerde bel, boyun ve sırtının tutulması mümkündür. Genç yaşlarda spora başlamak ve düzenli olarak spor yapmak, her organ gibi kaslarında sapasağlam kalmasını sağlar.
– Daha ilerleyen yaşlarda kaslarından ve kemiklerinden bir şey kaybetmek istemeyenlerin, ağırlık ile yapılan spor dallarına yönelmesi önerilmektedir. Böylelikle hem tüm bedende oluşan ağrılar önlenebilir hem kemiklerde meydana gelen yamulmanın önüne geçilir.