Rahimin Ters Olması (retrovert uterus)
Yapılan jinekolojik muayeneler sonucunda ya da başka bir ağrı için mr a girildiğinde rahiminizin ters durduğunu öğrenebilirsiniz ve bu sizde büyük şaşkınlık yaratabilir. Hamile kalamama korkusu ve benzeri durumlar kafanızı karıştırmasın çünkü bu gayet normal bir durumdur.
Retrovert Uterus Nedir?
Halk dilinde rahimin ters durması olarak anılır. Normalde rahim (uterus) belli bir pozisyndadır ve bu kız çocuğunun doğumundan ölümüne kadar aynı kalır. Fakat bazı nedenlerden dolayı rahim önde ya da arkada konumlanabilir. İlk duyulduğunda korkutucu gelse de bir bulgu değil bir çeşitlenme yani varyasyondur. Nasıl ki her insanın saç ve göz rengi ten rengi farklılıklar gösteriyorsa bu durumda bu şekilde görülebilir.
Rahimin Ters Durmasının Nedenleri Nelerdir?
Rahim yönünün ters olması, tıpta genelde doğal ve anatomik bir durumdur. Kadınların %75-80 inde rahim öne doğrudur fakat bazı durumlarda ya da doğuştan rahim ters yani arkaya doğru durabilir. Menopoz sonrasında ya da yapılan doğumlardan dolayı rahimi önde tutan bağ dokularının yönü arkaya dönebilir ya da bağ dokularında gevşeme olabilir. Bunlar sıkıntı doğurabilecek nedenler değildir. Fakat tüplerin iltihaplanması sonucu, pelvik iltihaplar sonucu ya da endometriozistir hastalığı sonucu rahimin yönü ters döndüyse bu önemli bir problem olabilir. Ayrıca, çok sık görülmemekle beraber rahimde ya da yumurtalıklarda yer alan kistler rahimi arkaya kaydırabilir.
Belirtileri ve Tanı
Rahimin ters durması genelde herhangi bir belirti vermez. Çok az rastlansa da ilişki anında kanama ve ağrı görülebilir. Ve bazen ağrılı adet dönemlerinin sebebi rahiminizin ters olması olabilir ama bunlar çok nadir belirtilerdir. Tanısı ise başka bir nedenle yapılan herhangi bir jinekolojik muayene sonucu tesadüfen konulur.
Kısırlığa Neden Olur Mu?
Dünya üzerinde kadınların yaklaşık %30 unun rahimi terstir. ve birçoğu bu durumu doğum esnasında öğrenir. Yani bu durumun hamilelik üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri yoktur. Yalnızca rahimin ters durması hamileliğe engel değildir fakat endormetriozis hastalığı yüzünden rahim arkaya doğru kaydıysa kısırlık söz konusu olabilir. Endormetriozis ise yalnızca ameliyat benzeri bir operasyonla teşhis edilebilir.
Gebelik Sırasında Durum?
Hamilelikte rahimin büyümesi sonucu rahim genellikle normal pozisyonunu alır. Normal yani vajinal doğum ya da sezaryen doğuma hiçbir şekilde engel değildir. Doğumdan sonra rahim eski halini alır yani küçülür ve tekrar arkaya konumlanır.
Daha önce ele aldığımız Rahim Duvarı Kalınlaşması yazısını okumanızı öneriyoruz