Topuk dikeni oluşum nedenleri
“Epin kalkanei” olarak da bilinen topuk dikeni durumu, topuk kemiğinin üzerinde sonradan kemiksi küçük yapıda bir çıkıntının oluşması durumudur. Bahsi geçen bu çıkıntı, ayak kemiğinde sürekli olarak zorlanmaların meydana gelmesi sebebinden ötürü topuk kemiğinde birikmekte olan kalsiyum birikintilerinden oluşmaktadır.
Bunun dışında kemik çıkıntısı ile pek bi alakası olmayan ancak yine ayak kemerinde bir doku iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan “plantar fasiit” ise yine bir topuk dikeni türü olarak ele alınabilmektedir.
Tabi örnekler bu şekilde olsa da topuk dikeninin mutlaka bir iltihaplanma sonrası görüldüğünü söylemek de pek mümkün değildir. Bazı artrit çeşitleri oalrak görülen durumların topuk dikenini ortaya çıkardığını söylemek mümkün olmaktadır. Ayaklarda topuk dikeni en sık orta yaşlardaki erkeklerde ve kadınlarda görülse de yaygın olmasa bile her yaş gurubunda görülmesi mümkün hale gelmektedir.
Ayağınızın topuk kısmında hissettiğiniz ağrılanmaların ve acıların kaynağının sizde bir topuk dikeni oluşmasına bağlı olduğunu düşünüyorsanız, şikayetlerinizi en kısa sürede bir uzman hekime bildirmeniz ve sonuçları almanız gerekmektedir. Çünkü topuk dikeni rahatsızlığı kısa sürede tedavi altına alınması gereken bir durumdur.
Topuk dikeninin belirtileri nelerdir?
Topuk dikeni hastalığı, belli bariz belirti veren hastalıklardan biri olmamaktadır. Fakat topuk dikeninin oluştuğu bölgede bir de iltihaplı bir durum söz konusu olduysa, birey gündelik yaşantısında yaptığı yürüyüşlerde ya da koşularda acı hissetmesi gibi durumlar söz konusu olmakta; bunun yanında sabahları da uyandıktan sonra ağrılar meydana gelebilmektedir.
Topuk dikenini kesine yakın şekilde varlığını netleştirebilmeniz için gözlemlenecek tek şey, ayağınızı dinlendirdikten sonra ayaklarınızda ağrının hala devam etmesi ve dinlendikten sonra ilk kez yere bastığınızda canınızın çok yanmasıdır. Bu tip bir durumla karşı karşıya kalırsanız topuk dikeninden bahsetmeniz çok yüksek ihtimalle mümkündür.
Topuk dikeninin oluşma nedenleri
- Uzun yürüyüşler yapılması
- Orta yaşta olmak
- Aşırı kilolu olmak
- Sert zeminde yapılan sıçrama hareketleri
- Şeker hastalığı
- Topuk kemiğine baskı oluşturacak yürüme bozuklukları
- Ani fiziksel hareketlerde bulunmak
- Ayağa uygun olmayan, ayak tabanını ve topuğu yoran ayakkabılar giymek
- Gün içerisinde sıklıkla tek ayak üzerinde durmak
- Ayak kemerinde fazla yükseklik ya da düzlük belirlenmesi
Topuk dikeni hastalığının tedavi süreçleri
Bu hastalığın tedavisinin en büyük etmeni, dinlenme yoluyla gerçekleştirilmektedir. Topuktaki ağrı dinene kadar bacağınızın üstüne basmayarak dinlenme payı yaratmanız önerilir.
Bunun dışında topuk dikenine ekstra etki olacak bir yürüme bozukluğu ya da basma kusurunun olup olmadığını uzman bir ortopediste göstererek bu sorunlardan da kurtulmaya çalışılmalıdır.
Topuk dikeni bölgesindeki rahatsız edici ağrılardan kurtulmak için her üç 3 defa 20 dakika süreyle bölgeye buz tutulması gerekmektedir.
Topuk dikenine iyi gelecek durumlar
- Mutlaka ve mutlaka kişilerin sürekli olarak dinlenmesi gerekmektedir.
- İyileşene kadar asla uzun süreçler boyunca ayakta durulması tavsiye edilmez.
- Bu durumda olan bireyler bitkisel tedaviler için bir takım karışımlar öğrenip onları uygulayabilir.
- Eğer fazla kilosu olan bir kişi varsa, zayıflayarak topuklara olan baskının en aza indirilmesi gerekmektedir.