Toz Akarı Alerjisi Nedenleri Ve Tedavisi

Toz akarı alerjisi sıklıkla ev tozu içinde yaşayan  bir alerjik reaksiyondur. Toz akarı alerjisi belirtileri hapşırma ve burun akıntısı saman nezlesidir. Toz akarı alerjisi olan birçok kişi de hırıltı ve nefes darlığı gibi astım belirtileri yaşarsınız.

Toz akarlarını bir mikroskop olmadan görmek zordur. Toz akarları yaşamak için kişiler tarafından dökülen deri hücrelerini yemelidir ve toz akarları sıcak, nemli ortamlarda gelişirler. Çoğu evlerde, yatak, döşemeli mobilya ve halılar toz akarları için ideal bir ortam sağlar.

Evinizdeki toz akarları sayısını azaltmak için adımlar genellikle tozu akarı alerjisi olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. İlaçlar ya da diğer tedaviler semptomları hafifletmek ve astım yönetmek için gerekli olabilir.

toz akarı alerjisi belirtileri şunlardır:

  • Hapşırma
  • Kaşıntılı, kızarma veya gözlerde sulanma
  • Burun tıkanıklığı
  • Burunda kaşıntı, ağızda veya boğazda çatı
  • Postnazal akıntı
  • Öksürük
  • Yüzde basınç ve ağrı
  • Sık uyanma
  • Gözlerinin altında şiş, mavi renkli deri
  • Burnu sık sık yukarı doğru ovmaya

Kendi toz akarı alerjisi astıma katkısında, ayrıca şunlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Nefes almada zorluk
  • Göğüste sıkışma hissi veya ağrı
  • Sesli bir ıslık veya exhaling sesi
  • Nefes darlığı nedeniyle uyku öksürük veya hırıltı
  • Soğuk algınlığı veya grip gibi solunum yolu virüs yoksulluk, öksürük veya hırıltı nöbetleri

Bir tozu akarı alerjisi hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Tozu akarı alerjisi Hafif bir durumda arada bir burun akıntısı, gözlerde sulanmaya ve hapşırmaya neden olabilir. Ağır vakalarda durum kalıcı hapşırma, öksürük, tıkanıklık, yüz basınç veya ağır astım krizi sonucu, devam eden veya kronik olabilir.

Burun akıntısı hapşırma gibi tozu akarı alerjisi, bazı belirti ve bulgular soğuk algınlığı ile benzerdir. Bazen soğuk bir veya bir alerji olup olmadığını bilmek zordur. Belirtileri daha fazla bir hafta süreyle devam ederse, bir alerji olabilir.

Şiddetli burun tıkanıklığı, uyuma güçlüğü veya hırıltılı solunum gibi  belirti ve semptomları şiddetliyse doktorunuzu arayın. Eğer minimal aktivite ile nefes darlığı ise nefes darlığı hırıltı veya hızla kötüleşirse veya varsa acil yardım isteyiniz.

Toz akarları dökülen insan deri hücreleri ile beslenir ve atmosferdeki nemi emer. Onlar 70 civarındaki sıcaklıklarda F (21 C) ve yüzde 70 civarında   gelişirler.

Ev tozu kolayca nevresim takımı, mobilya, yastık ve halı liflerinde yaşar. Bu malzemeler ayrıca nemden uzak tutun. Sonuç olarak, yatak odaları toz akarları için ideal yaşama alanlarıdır.

Toz akarı alerjisine neler sebep olur?
Bağışıklık sistemi, polen, hayvan tüyü ya da tozu akarları gibi yabancı bir maddeye tepki gösteriyorsa Alerjiler oluşur.

Bağışıklık sistemi antikor olarak bilinen proteinler üretir. Bu antikorların bazıları sizde hastalık ya da enfeksiyona neden olabili. Eğer alerjiniz varsa, bağışıklık sisteminiz bu olmasa bile, zararlı bir şey olarak özellikle alerjeni antikorlar yapar. Eğer allerjen teneffüs ya da onunla temas ettiğinizde, bağışıklık sistemi tepki ve nazal pasaj veya akciğerlerde inflamatuvar yanıt üretir. Alerjene Uzun süreli ve düzenli maruz kalma astım ile ilişkili devam eden (kronik) iltihabına neden olabilir.

Aşağıdaki faktörler toz akarı alerjisine yakalanma riskini arttırır:

  • Aile de görülme durumu
  • Poz. Özellikle yaşamın erken dönemlerinde, toz akarları yüksek düzeyde maruz kalınması riskini artırır.
  • Yaş.  çocukluk veya erken yetişkinlik döneminde tozu akarı alerjisine yakalanma ihtimaliniz daha yüksektir.

Sinüs enfeksiyonları
Toz akarı alerjisi nedeniyle burun pasajda bir dokuların süregen (kronik) iltihabı oluşur. Bu engel sinüslerin enfeksiyonları (sinüzit) geliştirmek için daha olası hale getirebilir.

Astım
Astım ve toz akarı alerjisi olan insanlar, genelde astım semptomları vardır. Onlar acil tıbbi tedavi veya acil bakım gerektiren astım ataklarının riski altında olabilir.

Toz  akarı alerjisi kontrol etmek için ilk tedavi toz  akarları kaçınmaktır. Eğer toz akarlarına maruz kalmanızı en aza indirdiğiniz zaman, daha az veya daha az şiddetli allerjik reaksiyon bekleyebilirsiniz. Ancak, tamamen çevreden gelen toz akarları yok etmek imkansızdır. Ayrıca, belirtileri kontrol etmek için ilaçlar gerekebilir.

Alerji ilaçları
Doktorunuz sizi nazal alerji belirtilerini artırmak için aşağıdaki ilaçlardan birisini almaya yönlendirebilir:

  • Antihistaminler alerjik tepki olarak aktif bir bağışıklık sistemi kimyasal üretimini düşürür. Bu ilaçlar kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısı rahatlatır. Bunların yanı sıra çocuklar için antihistaminik şuruplar da mevcuttur.
  • Bir burun spreyi olarak teslim Kortikosteroidler saman nezlesi iltihabı ve kontrol semptomlarını azaltabilir. Bu ilaçlar, flutikazon (Flonase), mometazon furoat (NASONEX Aqueous), triamsinolon (Nasacort) ve siklesonid (Omnaris) içerir. Nazal kortikosteroidler ilacın düşük dozda sağlamak ve oral kortikosteroidler ile karşılaştırıldığında yan etkileri çok daha düşük riske sahip.
  • Dekonjestanlar,burun pasajında şişmiş dokuları küçültmek ve daha kolay burnunuzdan nefes almaya yardımcı olabilir. Bazı alerji tabletleri bir dekonjestan bir antihistaminik birleştirir. Oral dekonjestanlar kan basıncını artırabilir ve şiddetli yüksek tansiyon veya kalp hastalığı varsa alınmamalıdır. Prostat büyümesi olan erkeklerde, uyuşturucu durumunu kötüleştirebilir. Eğer güvenli bir dekonjestan alıp alamayacağını konusunda doktorunuzla konuşun.Bir burun spreyi olarak alınan  dekonjestanlar kısaca alerji belirtilerini azaltabilir. Eğer arka arkaya üç günden fazla bir dekonjestan sprey kullanıyorsanız, tıkanıklığa katkıda bulunabilir.
  • Kromolin sodyum bir bağışıklık sistemi kimyasal salınımını engeller ve semptomları azaltabilir. Bu burun spreyi günde birkaç kez kullanmanız gerekir, ve kullanıldığında belirti ve semptomlar ortaya çıkmadan önce en çok etkili. Kromolin sodyumun ciddi yan etkileri yoktur.
  • Lökotrien değiştiriciler bazı bağışıklık sistemi kimyasalların etkisini engeller. Doktorunuz bu reçetede tablet, montelukast (Singulair) yazabilir. Olası yan etkileri baş ağrısı sayılabilir. Daha az görülen yan etkiler karın ağrısı, öksürük, diş ağrısı ve baş dönmesi vardır.

Diğer tedaviler

  • İmmünoterapi Dozu yavaş yavaş, genellikle üç ila altı aylık döneminde, artar. Bakım çekimleri üç ila beş yıl için iki ila dört hafta ihtiyaç vardır. Diğer basit tedaviler de işe yaramazsa  kullanılır.
  • Nazal lavaj  Doktorunuz tıkanıklığı, hapşırma ve burun akıntıları azaltılmasına yardımcı olmak için tuzlu su durulama önerebilir.
Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir