Kadınların estetik görünümlerini ve sağlıklarını riske eden en önemli rahatsızlıklardan biri olan varisler çalışan bayanlarda daha sık görülmekle birlikte son yıllarda yapılan araştırmalar mor kabusun farklı nedenlerinin olduğunu da ortaya çıkarmıştır.
Varis genellikle kadınların bacaklarında görülen mor hatlar olarak bilinmekle birlikte toplardamar sisteminin iyi çalışmaması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Estetik görünümün yanında sağlığınızı da etkileyebilecek olan varis rahatsızlığı bacak ağrısı, şişlik, kramplarla da kendini belli etmektedir.
Varis belirtileri arasında en sık görülenleri ağrı, kaşıntı, geceleri artan yanma hissi, damarların kabarıklaşmaya başlaması da görülmektedir. Varise neden olan etkenler arasında bu sorunun yaşandığı bölgelerde basınç, hormon ilaçları, çevresel nedenler ve genetik sebepler olduğu bilinmektedir. Genelde ilerleyen yaşlarda karşılaşılan bir sorun olan varis hamilelerde, fazla kilolu kadınlarda, yüksek topuklu ve dar pantolonlardan vazgeçemeye bayanlarda da görülebilmektedir.
Varis hastalığının tipleri de bulunmakla birlikte halk arasında iç varis olarak bilinen derin venöz yetmezlik, yüzeysel venöz yetmezlik ve kılcal varisler olarak gösterdikleri belirtilerle isimlendirilmişlerdir.
Varis belirtilerini kendinden gözlemleyen kadınların uzman bir doktora başvurmaları gerekmekle birlikte renkli doppler ultrasonografi yapılarak bu rahatsızlığın varlığı tespit edilebilir. Yaz aylarında kadınların ağrılarla varlığını daha iyi anlayabildikleri varis rahatsızlığının tedavisinde sonbahar ve kış aylarının en iyi dönemler olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.
Kadınların ortalama olarak dördünden birinde görülen bu rahatsızlıkla karşılaşan bayanların periyodik olarak haftada en az üç kez yarım saatlik yürüyüş yapmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Varisli kadınların dikkat etmeleri gerekenler arasında banyoda sıcak su ile duş aldıktan sonra varisli bölgeye soğuk su ile masaj yapmaları da önerilen yöntemler arasında yer almaktadır.
Yazın kendini daha belirgin hissettiren bu rahatsızlıkta güneşten ve denizden uzak kalmanız gerekmemekle birlikte fazla ısınmadan denize sık aralıklarla girmeniz faydalı bile olabilir. Varise karşı alınması gereken önlemler arasında beslenme alışkanlığınız da çok önemli olmakla birlikte özellikle E vitamini yönünden zengin besinler sizlere iyi gelecektir.
Bu rahatsızlığın oluşmasını tetikleyici bir neden olduğu kabul edilen kafeinden mümkün olduğunca uzak durmanız ve lifli gıdalarla beslnmenizde tavsiye edilmektedir. Vücudumuzda kalıcı ve zararlı etkileri bulunan sigara alışkanlığı varislerin oluşumunda da etkili olduğundan bu kötü alışkanlıktan kurtulmanızı önemle tavsiye ederiz.
Varis tedavisinde ilerleyen tıp sayesinde yeni yöntemler bulunmuş olup özellikle sklerozan adı verilen müdahale ile 10 dakika gibi kısa bir sürede etkili sonuçlar alınması mümkün olmaktadır. Varis çorabının faydası da kesinlikle inkar edilmemekle birlikte bazı uzmanlar tarafından sürekli bir tedavi ediciliği olmadığı iddia edilmektedir.
Derin venöz yetmezliğinde ilaç tedavisinin başarılı sonuçları verdiği bilinmekle birlikte varisleri hafife almadan mutlaka doktora danışmanız önerilmektedir. Son yıllarda varis tedavisinde uygulanmaya başlayan lazer veya radyofrekas yönteminde damarın içerinden yakılması işlemi gerçekleştirilmekte ve kısa zamanda iyileşme sağlanmaktadır.