Hamilelik zamanı zarfında, bayanların nelere dikkat etmesi gerektiğini ve bebeklerin anne karnındaki sağlıklı gelişimini detaylarına kadar irdeleyeceğiz. Umarım verilen bilgiler işinize yarar ve fayda görürsünüz. Herkese hayırlı doğumlar diliyoruz şimdiden.
Hamileliğin 1.Ayı : Hamileliğin birinci ayı yani ilk dört haftası, henüz daha adet gecikmesi daha yeni yeni olmuştur, yani bir kaç gün adeti gecikmiştir anne adayının ve de gebelik testi yapmıştır pozitif çıkmıştır. Gebelik testi idrar ile ve kanla yapılabiliyor. Bizim tavsiyemiz idrar ile yapılan hamilelik testidir. Çünkü kan ile yapılan da hem kan alınması gerektiriyor hem de stresli bir süre olduğundandır. İdrarla yapılanlar adet gecikmesi 3 – 4 gün olduktan sonra , pozitif sonuç vermeye başlıyor.
İdrarda pozitif çıktığı anda ana rahmindeki bebek henüz daha milimetrelerden daha ufak bir pozisyondadır,daha yeni hücresel farklılaşma olmuştur.Yani bir kaç hücreden ibarettir ve organ farklılaşması daha yeni yeni başlamıştır.Yani henüz daha ana rahmine yeni düştü,sperm ile yumurta hücresi döllendikten sonra tek bir hücre haline geliyor,sonra 2-4-8-32-64 şeklinde embriyo aşamasının en erken dönemindedir birinci ayda.Anne adayının durumu nedir ? Adet gecikmesi olmuştur,henüz daha yeni yeni farkına varmaya başlamıştır ve şaşkınlık içerisindedir.Birinci ay takriben böyledir.
Hamileliğin 2. Ayı : Adet gecikmesi oldu ve yeni yeni organ gelişmesi başladı.Anne adayımızda bu sıralarda,hafif bulantılar başlıyabilir,bel ağrıları çok sık rastlayabilirsiniz,uykuya eğilim artar yani sık sık uyumak ister,ondan sonra iştahsızlık olabilir,bazı yiyeceklerden tiskinebilir,özellikle sigara,parfüm gibi çok keskin kokulu maddelerden soğuyabilir.Bu dönemde bebekteki gelişim ise hangi organ neredeyse,oraya hücresel göç başlıyor.Kalp atmaya başlamıştır ve ultrasonda da zaten yavaş yavaş bunu görebilirsiniz.Ve organ gelişim olarakta beyin hücreleri oluşmaya başlamıştır.Kollar ve bacaklar taslak halinede oluşmaya başlamıştır ve iç organlarda oluşmaya başlamıştır.Yine anne adayı tarafındaki değişilik ise,işte anne adayında da artık hamileliği ait özgü belirtilerin yavaş yavaş ortaya çıkmış olması,her anne adayında daha farklı olabilir.Mesela bazıları hiçbirşey hissetmez ve kaygı duyarlar.Ama hiç kaygı duyacak birşey yok,önemli olan bebeğin geliştiğini ultrasonda görmemiz bizim.Hiçbir belirti olmasa dahil,bebeğin kalbinin attığını gördüğümüz zaman bu onları bulantısı olandan daha farklı bir konuma getirmiyor,hiç bulantısı olmayanlar.Bazılarında sadece bel ağrısı olabilir bazılarında hiçbirşeyde olmayabilir.Bu durum anne adayından,anne adayına farklılık gösteren bir durumdur.
Hamileliğin 3. Ayı : 8 ile 12. haftalar arasındayız.Yani artık 3.aydayız.Bu ay hamileleğin çok gelişmekte olduğu bir aydır,bebek açısından.Organ gelişimi artık son aşamalarına gelmiştir.Yani kolları,bacakları yavaş yavaş uzamaya başlar,ondan sonra gözler iyice oluşmaya başlar.Dudak ve damak yapısı en zor gelişen bölgedir.Buda yaklaşık dört hafta sürer.Ve bu döneme denk gelir yaklaşık olarak.Gözler ilk başlarda yanlara doğru iken ortaya doğru kaymaya başlar.Beyin dokusu hızlı bir şekilde oluşmaya başlar ve bu dönemde en büyük özelliklerinden bir taneside bebekte,tat alma ve dokuma duyusu gelişir.Ve bu dönemde bebek ilk hareketlerini sergilemeye başlar.Bu dönemde anne adaylarının en büyük kaygısı geçen ayda olduğu gibi,hiçbirşey yiyemedikleri için bebeklerine zarar verdikleri korkusudur ama hiç korkmasınlar anne adayları çünkü bu dönemde bebeklerin ihtiyacı çok az olduğu için,hiçbirşey yemese dahi bebeğe hiçbir zarar gelmez.Çünkü önemli olan 12.haftadan sonra iyi beslenmesidir.Bu dönemde de mutlaka doktar kontrolune gidip bazı testlerin yapılması gerekmektedir.(İdrar tahlili,kızamık kontrolu v.s )
Hamileliğin 4. Ayı : Hamileliğin 12. ve 16. haftası içerisindeyiz,bu haftalarda anne adaylarında ve bebeklerde ne gibi gelişimler oluyor onları yazalım.
Bu dönemde ultrasonla baktığımız zaman gerçekten hayrete düşüyoruz,çünkü geçen haftalarda baktığımız kolları,bacakları taslaklar haline görülen bebek,bu haftalarda artık parmakları bile sayılabilecek şekilde ve insan şeklini almış durumda.Önceki aylarda,baş ile gövde aynı boyda iken bu hafta gövde biraz daha uzadığu için baş ile arasındaki oran biraz daha insansı ölçeklere dönüşüyor.Kollar ve bacaklar uzamış oluyor,gözler artık ortaya doğru hareket etmiş oluyor.Beyinde hızlı hızlı gelişmekte oluyor vede kalpte artık boşluklarını görebilcek şekilde seçilebiliyor.Yine bu dönemde bebeğin omurgası son halini almıştır ve ultrsonda omurgasının kemiklerini teker teker sayabilecek şekilde görünebiliyor.Anne adaylarında ise bu ayda daha bir rahatlama oluyor çünkü hamileliğe tam anlamıyla adapte olmuş oluyorlar.Bulantı ve kusmalar kesilmiş,iştah yerine gelmiş oluyor.Ve bu dönemde anne adayımız daha önce alamadığı besinleri,doktor kontrolünde daha rahat bir şekilde tüketmeye başlıyor.Uzmanların tavsiyesi ise,omega 3 içeren yicekleri bolca tüketmektir.Bunlar balık,ceviz ıspanak gibi ürünlerdir.Ve kalsiyum kaynaklarınıdır,bunlarda süt ve süt ürünleri ağırlıklı olcak şekildedir.
Hamileliğin 5.Ayı : 16. ile 20. haftalar arasındayız.Bu dönem artık anne adayının karnının belirmeye başladğı bir dönem.Bazı anne adayları daha önceki dönemlerde karınlarının belirmeye başladığını gözleyebilirler,bazı anne adayları ise diğer arkadaşlarıyla kendilerini kıyasladığında karınlarının hiç çıkmadığını gözlemleyebilirler.Bu tamamen kişisel bir farklılıktır,bazılarının daha geç çıkıyor baılaşrının ise daha erken çıkıyor.Bu haftalarda artık yavaş yavaş kıyafetleri değiştirmekte fayda var çünkü eskiden giydiği pantolanlar ve kıyafetler yavaş yavaş dar gelmeye başlayacaktır.Yine bu dönemde göbeklerde belirlenen bazı çatlaklıklar oluşabiliyor,bu çatlaıklar için bazı kozmetik bölümlerinde veya doktor önerisi ile bu çatlakları önleyici kremler kullanabilirsiniz.Anne adayı tarafındaki en önemli değişiklikler bunlardır.
Bebek ise çok hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.Oluşan organlar artık kitlesel olarak büyümeye devam ediyor,ondan sonra bu dönemde ilginç birşey de yavaş yavaş kulak kemikleri oluşmaya başlıyor.Çünkü işitme başlayacak yakında,o kulak kemikleri örs,çekiç dediğimiz dış kulak zarından ileten şeyler iç kulak zarında gelişmeye başlıyor.Onun dışında beyin ise çok hızlı bir şekilde büyümeye başlıyor artık.Ve anne adaylarına bu konuda tavsiyemiz beyin bu dönemde daha çok geliştiği için,geçen ay önerdiğimiz omega 3 besinlerini bu dönemdede cok sık tüketilmesi lazımdır.Doktor önerisiyle vitaminleri kullanmaya devam etmesi lazım,belki ekstradan kan ilacı takviyeside gerekebilir.Ve son olarak üçlü test dediğimiz şey ise bu haftalarda yapılıyor,onuda vurgulamak lazım.
Hamileliğin 6. Ayı : Bu haftada artık anne adayları,bebek hareketlerini hissetmeye başlıyor.Bebek zaten çok hareketli ama anne adayı tarafından bunun hissedilmesi 19. ile 20. haftalar arasına denk geliyor.İlk hamilelik yaşayanlarda böyle iken daha önce hamilelik yaşamış kişilerde ise 16.haftada da hissedilebilinir.Anne adaylarımızı şu konuda çok tereddütte kalabiliyor.Bbeğin bazı hareketlerini hissedebilirsiniz ve bazende hissedemezsiniz bu durumda herhangi bir şüpheye girmenize gerek yoktur.Baba adayları ise artık bebeğin hareketlerini bu ayın sonlarına doğru,kemik güçlenmesi olacağı için yavaşytan bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar.
Bebek tarafında ise en önemli gelişim kaslardır.Ve be bebek bu kasları geliştirmek için bilinçli olarak hareket etmeye başlıyor.Kolunu bacağını oynatır,solunum hareketleri yapar.Neden bunu yapar ? Çünkü hareket etmez ise o kaslar işlevini göremez,doğduğu zaman o kasların hemen işlev görmesi lazım.Nedir mesela o işlev görecek kaslar ; en önemlisi solunum kası,göğüs kafesinde kaslar bunların çok iyi çalışıyor olması lazım.Yakalama ve emme refleksi için ağız kaslarının çok iyi çalışması lazım.Bebek işte bilinçli bir şekilde bunların antremanını yapıyor içeride.Bu ayın sonuna doğru ilk sesleri duymaya başlıyor.Nedir bu sesler ? Annesinin kalp sesleri,annesinin bağırsak hareketleri ondan sonra etraftan duyduğu sesler.Etraftan duyduğu sesler daha çok kalın sesler değilde ince sesler oluyor,çünkü kulak kemikleri bu ayın sonunda henüz daha ince sesleri algılayabilecek pozisyondadır.Bu dönemde yapılan çalışmalarda bebeğin rüya görüldüğü gözlemlenmiştir,rüyada ise herhangi bir görüntü birikimimi olmadığı için sadece seslerin etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Hamileliğin 7. Ayı : Bu ayda genelde anne tarafında genelde fiziksel değişiklikler olmaya başlıyor.Sık sık yorulma,sık sık acıkma,bel ağrılarının artışı ondan sonra varizler,basür ve mide yanmaları oluşabilir.Mide yanması konusunda şunları söylemek doğru olabilir.Bulantılar ortaya çıkabilir aslında bu reflüdür yani asit kaçağıdır mideden yemek borusuna asit kaçağıdır.Bu halk arasında işte çocuk saçlanıyor diye söylenir,fakat çocuk saçlandığı için böyle birşey olmuyor bu bir hurafedir sadece.
Bebek tarafında ise bu dönemde geçen dönemlere nazaran en belirgin olduğu dönemdir.Bundan sonraki dönemlerde ultrasonda gözlemlemek zorlaşcaktır,çünkü parmaklarını saymak isteyeceğiz ama parmakları sürekli yumruk konumunda olacağı için parmakları bu haftalardan itibaren sayması oldukça zordur.Kalp odacıkları tamamen oluşmuştur,beyin dokusuz,gözler,karaciğer,ak ciğerlerin bulunduğu dokular ,böbrekler ve omurganın tümü bu haftalarda detaylı bir şekilde gözlenebilir.
Hamileliğin 8. Ayı : Bu dönemde artık anne adayında psikolojik kaygılar başlar.Nasıl doğum yapacağım,inşallah erken doğum yapmam gibi.Birde bildiğiniz üzere doğum izni olayı vardır tüm anne adaylarının yasal olarak.Bizlerin tavsiyesi bunu bu aylarda kullanıp,bebeğin rahim içinde iyi dinlenmesini sağlamanızdır.Bu dönemde bebek hareketlerine anne adaylarının dikkat etmesi lazım.Bebek hareketleri çok sık olmakla birlikte yavaşlayabilir.Özellikle çalışılan dönemlerde ve gündüz hiç endişelenmesin,eğer kenara çekilip dinlendiğinde bebek hareketleri yeniden düzene girmiş ise demekki bir sorun yok demektir.İçerde artık akciğerler yavaş yavaş olgunlaşmaya başlıyor,artık çünkü bebeğin doğuma hazır hale gelmesi lazım.Bebek gözleri görmeye başlıyor,artık dışardan rahim içine yansıyan ışığı az az görmeye başlıyor.
Anne adayında neler oluyor.Anne adayında karnı daha da büyümeye başladığı için artık yavaş yavaş istirah etmek için bir seçeneği kalmıyor yani,kendisini istiharete sevk etmek zorunda.Anne adaylarının bu dönemde iyi beslenmesi lazım.Nedir iyi beslenmeden kastımız ? Omega 3′ü bol içeren gıdalar,kalsiyumu bol içeren gıdalar ve bol bol sıvı tüketmek.Bu dönemde anne adaylarına en büyük tavsiyemiz,dinlenmelerinde sol yana yatarak dinlenme yapmalarıdır.Bu sizlerin bütün acılarınızı hafifletmeye yarıyacaktır.
Bebek artık kitlesel olarak çok büyümüştür.Yani artık doğruduğu zaman bizim aramızda yaşayacak posizyona gelmiştir.Ve özellikle bu dönemde solunum kasları çok hızlı bir şekilde çalışır.Ve solunum sistemide son şeklini almaya başlar artık.Beyin ve göz gelişimi kendini tamamlar ve bebek yavaş yavaş doğum kanalına doğru ilerlemeye başlar.
Hamilelikte Son Ay :Neden son ay çünkü hamilelik 9 ay değil 9 ay 10 gündür.Bu dönemde artık anne adayında doğum şekli belli olmuş oluyor.Normal doğuma elverişli anneler bu dönemde bebeklerin yavas yavas aşağı dorğ geldiğini gözlemleyecekler,zaman zaman kasılmalar olacak rahimde hiç sıkıntı yapmasınlar.Doktara başvurmayı gerektiren bulgular doğum için,düzenli olarak 10 dakikada 3 kez gelen ve 45-50 saniye kasılamalar olduğunda,kanama olduğunda,bebeğin hareketlerinde azalma olduğunda.su ya da nişan geldiğinde gibi durumlarda doktorlarını arıyacaklar vede hastahaneye gidip doğumlarını yapacaklar.Sezaryana karar verişmiş ise bu 32. ve 39. haftada oluyor ve planlı bir şekilde yapılıyor.