Hamilelik ebeveyn olmak,kocasına ve anneye benzeyen bir canlıyı karın içinde beslemek,vucutda bulundurmak çok büyük bir sorumluluktur. Karnında bebek olduğunu hissetmek,bu duyguyu yaşamak,karındaki bebeğin ağırlaştığını hissetmek,değişen dış görünümler ayrı bir güzellik doğurur.
Anne karnındaki bebeğin gelişmesi,sağlıklı bir yapıya sahip olması,ruhsal,fiziksel,zihinsel yönden olumlu gelişmesi annenin beslenmesi ile doğru orantıdadır.
Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini bitirmiş olması,besin depolarının yeterli düzeyde olması,doğum yaşı ; hem bebeğin hemde annenin sağlığını her yönden koruyacak en önemli etkenlerden bazılarıdır.
Hamilelik boyunca karındaki bebek iyi beslensin, sağlıklı olsun diye fazla besin tüketimi,dengesiz bir şekilde tüketim,yarardan çok zarar getirir unutmamalıyız.
Gebelik sonrasında eski görünüme kavuşmak,rahata ermek için az yemek hiç doğru değildir.
İnsan yaşamında beslenmenin çok önemli ve çok özel olduğu konulardan biri olan hamileliktir. Hamile anneye, çevreye sağlıklı bireyler oluşturma sorumluluğu kazandırır.
Anne doğru ve dengeli beslenmez ise doğumda ; ölü doğum riski meydana gelebilir bu meydana gelenlerden yana ; erken doğum,düşük ağırlıklı doğumlar,bedensel ve zihinsel özürlü bireyler, gibi tehlikelerle karşılaşmak mümkündür.
Gebe olan annede ise ; Kansızlık,tansiyon sornları,vucutta su tutulması,yorgunluk,diş kayıpları gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu yuzden doğru ve dengeli beslenmeye dikkat edelim.
Gebelikde sindirim sorunları,olayları
Gebelik ilk üç aylar içinde uyum problemleri nedeni ile bulantı ve kusma sorunları meydana gelebilir.
Çok yağlı içeren yiyecekler,fazla sulu yemekler,ağır kokulu baharat türleri,lahana gibi yiyecek ve içecekler kusma ve bulantı sorunlarını tetikler.Pişerken ortama yaydığı kokusu zaten gebe olan anneyi uyaran yiyecekler başka ortamlarda pişirilmelidir.Yada bunların Başka yiyecekler ile beslenilmelidir.Örnek verecek olursak ; et yerine balık,tavuk eti yerine hindi eti tüketilebilir.
Kış sebzeleri olan havuç,patates,ıspanak tüketilebilir. Limon , yoğurt yemeklerde tüketimi kolaylaştırır.Limon hem C vitamini olarak hemde rahatlatıcı bir besin olarak tüketilebilir.
Genellikle sabah yatakdan kalkınca başlayan bulantı ve kusma problemlerini önlemek için hafif gıdalar olan dilim peynir bir iki grisini rahatlatır.
Sıvı yiyecekleri az tüketmeye ve yemek sonrası bir süre dinlenmek iyi gelebilir. Az ve sık beslenmekde gebelik açısından olumludur.
Kabızlık gebeliğin ileriki zamanlarında ileri gelen bir sorundur. Kabuğu ile yenilen meyveleri tüketerek bu sorunun önüne geçilebilir. Örnek olarak her öğünde sebze ve salataya verilebilir.Günlük sporları ,yürüyüşleri ve su tüketimini ihmal etmek doğru değildir.
Gebelik esnasında doğru ve yeterli beslenmek
Annenin günlük yaşamını sürdürecek yeterli enerji ve besinleri tüketirken fazladan kazanacağı protein eneji vitamin ve mineraller hem kendisi hemde dünya’ya gelecek bebeğin sağlıklı ve normal olmasına garantidir.
Normal annelik süresince gebe olan annenin kendi gereksinimine ek olarak tükettiği besinleri bebeğe aktarılması gebe annenin yaklaşık olarak 10-12 kg alması demektir. Bu dengeyi korumak için gunluk olarak 20 gr. Protein , 15-20mg demir, 500mg kalsiyum ve ortalama 300 kalorilik enerji artışına gerek duyulur.
Gebelik süresince doğru beslenmek şart , bu durum nedeniyle her besinden doğru olarak tüketilmesi gereklidir. Tüketilen yiyecekler vucudumuzda çeşitli görevler yaparlar. Aynı görevleri üstlenen yiyecek besin grubları oluşturulmuştur. Grup seçeneklerinden birini tüketemiyorsanız,bir diğerini tüketerek o besin ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
ET ,YUMURTA,KURU BAKLAGİL, GRUBU : beyin , kas , kemik ve dişlerin gelişimi için gerekli olan bir besin grubudur. Vucudumuzun protesin ve demir gereksinimini karşılarlar.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU: kemik , diş gelişimi ve büyüme ile görevlidirler. Bu besinler protein ve kalsiyum kaynağıdırlar.
SEBZE VE MEYVE GRUBU : Büyüme ve gelişme için vitamin ve mineral üretirler.
TAHIL GRUBU: Enerji ve B grubu vitaminleri içerdiklerinden vucudumuz için gelişmeye yardımcı olurlar.
YAĞLAR VE ŞEKELER GRUBU: Sadece enerji içerirler vucudumuz için enerji kaynağıdırlar. Gerekli enerji kaynağını bu grubdan sağlayabiliriz. Tüketmekte zorunlu olduğumuz besin grublarını gebelik esnasında aynı orantıda tüketelimki,sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlığı edinelim
Gebelikde dikkat edilmesi gereken noktalar.
Yaş, boy ve hareket durumunuza göre uygun olan ağırlıkda gebeliğe adım atmakdır. Çok kilolu olan bir gebeyi bu zaman içerisinde zayıflatmak çocuğun sağlığı için hiç doğru değildir.Kiloyu korumaya çalışmak,ilk üç ay sonrasında enerji tüketimi yapmamak , dördündü aydan sonrada enerji tüketiminin kısıtlamasına gidilmemelidir.
Daha yüksek enerji grubundan besin tüketmesine engel olarak,gebelik için gerekli besin tüketimini yaparak,gerekli enerjiyi karşılamak gerekir.