Doğum konusunda verilmesi gereken o kadar çok karar varki…Bazıları sizin seçiminiz olacak bazılarıysa sağlık gerekçeleri ile zorunlu sizin dışınızda gerçekleşecek. O zaman her türlü seçenek için hazır olmanızda yarar var. Hamileliğinizde sağlıklı bir dokuz ayı tamamladınız. Artık anne olma anına adım adım yaklaşmaktasınız. Doğum için pek çok kadın genellikle önceden tanıdığı bir doktora güvenmeyi tercih eder. Bazı kadınlar ise doğumlarının başlangıcında yeni bir doktor veya bir ebeyle anlaşarak doğumlarını planlarlar.
Bazı nedenlerden dolayı ani erken doğumlar olabilir, o zaman plan yapmaya fırsatınız olamaz ve ulaşabildiğiniz en yakın hastanede veya bir ambulansın içinde bulabilirsiniz kendinizi. Umarız siz onlardan birisi olmazsınız. Her şey yolunda gitti ve siz doğum planınızı kendiniz yapıyorsunuz . Öncelikle doğumu gerçekleştirecek kişiyi ve doğumhaneyi hazırlayacak ekibi bulmak gerekmektedir. Daha sonra bebeğinizi hangi yöntemle doğurmanıza karar vermek olacaktır. Bu nedenle o gün gelmeden önce doktorunuzla bu konuları konuşmanız ve gerekmedikçe planlananın dışına çıkmamanız doğru olur.
Doktorunuzu seçerken, aynı zamanda doğum yapacağınız yeride seçmiş olacaksınız . Doğum yapmayı düşündüğünüz hastaneyi önceden ziyaret edin. Sizin için uygun olan hastanede en az tıbbi müdahale yapan, gereksiz müdahalelerden kaçınan yer olmalıdır. Ayrıca ürün seçimi, atık boşaltımı ve geri dönüşüm konularında da doğayı dikkate almalı, çevreye en az zararı vermelidir. Mümkünse hastanede yoğun bakım ve yenidoğan ünitelerinin olmasına dikkat edin. Bunlar sizin ve bebeğinizin sağlıklı doğum süreci esnasında, ani gelişebilecek komplike bir durum söz konusu olduğunda , hemen devreye girerek sizin ve bebeğinizin yaşamını kurtaracaktır.
İSTEDİĞİNİZİ SEÇİN
Bebeğimi doğuracağım yer:
-Ev
-Doğum kliniği
-Hastane
Doğumu gerçekleştirecek ekipte şu kişiler olmalıdır:
-Eşim
-Ebe
-Doktor
-Bebeğime ve bana bakabileceğine inandığım, en yakın arkadaşım veya bir akrabam (doğum koçu)
Doğum şeklim:
-Normal doğum
-Sezaryen doğum
-Epidural doğum
Doğum odamda olmasını istediklerim
-Pamuklu kumaştan çarşaf ve bebek bezleri
-Bebeğimin sadece saf su ile yıkanması, saf temizleme ürünleriyle temizlenmesi
-Hastane tarafından verilen temizleyici, losyon ve kremlerin bebekte kullanılmaması
Bebeğimin ilk öğünü:
-Anne süt
-Emzirme konusunda yardıma ihtiyacım olacağını düşünüyorum.
-Hastaneden verilen biberon maması
-Evimden getirdiğim organik bebek maması
EVDE DOĞUM
Cerrahi müdahaleler en düşük seviyede gerçekleştirilir. Doğurmak üzere olan siz ; görüntüleme cihazlarıyla sarmalanmak zorunda kalmazsınız. Bu durum koşullara göre avantaj yada dezavantaj sağlayabilir. Bebek odası, kimyasal temizlik ürünlerinden uzaktır. Yeni ebeveynler doğal, zehirsiz ve gezegene zararı olmayan türden bebek bezi, losyon , temizleyici ve krem kullanabilirler. Evde doğum yapmak, hastaneye göre daha komplikasyonsuz ve ucuzdur.
KOMPLİKASYONLAR İÇİN
Hamileliklerini riske sokabilecek herhangi bir medikal geçmişi olan kadınların hastanede doğum yapmaları önerilir. Bu durumlardan bazıları ikiz veya çoğul hamilelik, diyabet, yüksek tansiyon veya daha önce prematüre doğum yapmış olmaktır.
NORMAL YÖNTEM
İlaç kullanımına yer vermediği ve ilaç atığı oluşturmadığı, bebeği ağrı kesicilerin etkisinden koruduğu için çevreci bir seçimdir. Günümüzde bir çok anne adayı doğum sınıflarına katılarak kasılmaların fiziksel fonksiyonlarını ve vücudun bu kasılmalara nasıl tepki verdiğini öğrenir.
SEZARYEN GEREKLİLİĞİ
Rahimde sıkışan, aşırı kilolu ters gelen veya prematüre bebekleri normal doğum travmasına sokmadan almak sezaryen yardımıyla olur. Sezaryen aslında tıbbi bir acil durumdur. Daha maliyetli bir doğum yöntemidir. Kan nakli gerektirebilir. İyileşme süreci daha uzundur.
HASTANE ÇANTASI
* Sigorta kağıtlarınız ve nüfus cüzdanınız.
*En sevdiğiniz yastığınız.
*Çorap ve terlik.
*Bornoz ve rahat bir gecelik.
*Kişisel bakım ürünleriniz.
*Cep telefonu ve şarj aleti.
*Organik pamuklu bebek çarşafı.
*Organik bebek kıyafeti.
*Doğal kumaştan yapılmış bir battaniye.
*Eve dönüş için ana kucağı.
*Saf sabun, losyon ve kremler.
kaynak kitap:
Dr.Alan Greene
Hayy kitap” sağlıklı bebek yetiştirme rehberi