AIDS hastalığı, aslında aynı veya benzer virüs sebebiyle oluşan hastalıklardaki belirtilerle aynı belirtileri göstermektedir. Kış aylarında yakalandığınız grip ile soğuk algınlığı hastalıkları farklı hastalıklar olmasına rağmen nasıl aynı belirtileri gösteriyorsa, AİDS hastalığı da benzeri virüsün sebep olduğu hastalıklarda aynı belirtileri gösterebilir.
Genel de kişi kendi kendine şikâyetlerine bir sebep bulamaz ve yapılan tahlillerde de bir süre belli bir sebebe rastlanılamayabilir. Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AIDS), kan yoluyla ve bilindiği gibi cinsel temas sırasında bulaşan HIV virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. AIDS hastalığına yakalana bir kişinin bağışıklık sistemi tamamen çökmüş durumdadır. Vücut hastalıklara karşı savaşamaz ve grip, nezle gibi hastalıkları bile çok ağır şekilde atlatır.
Hem kadın hem de erkekte görülen hastalığın yaş sınırı bulunmaz. Hastalığın en kötü yanı ise bulaşıcı olmasıdır.
AIDS hastalığı öylesine sinsi seyreder ki yaklaşık 10-12 yıl boyunca kişi böyle bir hastalığa yakalandığını fark edemez. Zaten bu hastalığın herhangi bir belirtisi olmadığı için kan tahlili yapılmadığı sürece kişi AIDS olduğunu anlayamaz. En tehlike durum ise kişi böyle bir bulaşıcı hastalığa yakalandığını anlayana kadar bu hastalığı başka insanlara da bulaştırır.
AIDS Nasıl Bulaşır?
Bulaşıcı hastalıkların başında gelen ve hemen herkesin korkulu rüyası olan bu hastalığın üç çeşit bulaşma yolu bulunmaktadır.
* En çok bilinen bulaşma yolu cinsel temastır. Korunmasız bir cinsel birliktelik sonucu HIV virüsü sağlıklı kişiye bulaşır.
* HIV virüsü taşıyan bir kadın hamile kaldığında bu virüs bebeğine de bulaşır.
* HIV virüslü bir kişinin organ nakli ile ve kanına teması sonucu bulaşır.
AIDS Tedavi Edilebilir Mi?
Hemen her alanda yeni bir tedavi geliştiriliyor olsa da henüz AIDS için bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Hastalığı zor kılan tedavisiz olması ve bu hastalığa yakalanan kişinin ömür boyu bu hastalıkla kalmasıdır.
AIDS hastalığını hafifletmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı ilaçlar kullanılır ancak bunlarda tedavi amaçlı değildir ve oldukça maliyetli ilaçlardır.
AIDS Korunma Yolları
* Korunmasız cinsel ilişkilerden uzak durun.
* Hastane, kuaför gibi alanlarda kullanılan şırınga, ustura gibi aletlerin steril olmasını titizlikle isteyin.
Halk arasında yanlış bilinen bilgilerin aksine AIDS aynı tabaktan yemek yemekle, aynı bardaktan su içmekle, aynı odadaki havayı solumakla, sarılmakla, yanaktan öpüşmekle bulaşmaz.
AIDS hastalığından korunmak için herhangi bir koruyucu aşı bulunmamakta ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Bu nedenle önleminizi bu hastalığa yakalanmadan önce alın.
Gelişen tıp ve gelişen testler sayesinde AİDS hastası olan kişide görülen belli başlı bazı belirtiler şöyle gözlemlenmiştir:
- Kişi bedenini yoracak hiçbir fiziksel aktivite yapmamasına rağmen kendini son derece yorgun ve bitkin hisseder.
- Kişi zihin yorgunluğuna sebep olacak hiçbir çalışma yapmasa bile son derece dalgın ve konstrasyon eksikliği yaşar hale gelir.
- Kişi hiçbir diyet veya zayıflamasına fayda edecek hiçbir spor aktivitesi yapmamasına rağmen iki ay bile olmadan mevcut kilosundan 10 kilo kadar kilo kaybı yaşamış olur.
- Kişinin vücut salgı bezleri sebepsizce yüksek oranda çalışmaya başlar buda kişinin boğazında, boynunda, koltuk altında lenf bezlerinin kabarmasına sebep olabilir.
- En ufak bir solunum yolu enfeksiyonu kapması ile uzun süren öksürük krizleri yaşayabilir.
- Kişinin dilinin üzerinde ve ağzında beyaz lekeler oluşmaya başlayabilir.
- Sık sık nefes darlığı çekmeye başlar.
- Kişinin derisi sertleşmeye ve deri üzerinde morluklar oluşmaya başlar.
Virüslerin Kuluçka Süresi
Kuluçka süresi, herhangi bir bulaşıcı hastalığın virüsünün, bedene girdiği andan itibaren, hastalığın ortaya çıktığı süreye kadar geçen zaman olarak tanımlanır. Kuluçka süresini belirleyen bazı etkenler vardır. Örneğin, mikroorganizmanın türü, oranı, bulaştığı bölge, kuluçka süresini kısaltabilir veya uzatabilir.
Kızamıkçık hastalığına sebep olan bir virüsün kuluçka süresi 14 ila 21 gün iken, çiçek hastalığına sebep olan bir virüsün kuluçka süresi 7 ila 17 gün arasında değişir. Kuluçka süresinde kişi hastalığın etkilerini henüz yaşamadığı için, normal hayatına devam eder.
İşine, okula hastalığın hiçbir belirtisi olmadan gidip gelebilir. Ancak kuluçka süresinde, kişi taşıdığı hastalığı çevresindeki kişilere de bulaştırabilir. Yani kuluçka süresi henüz hastalığın belirtilerin görülmediği ancak bulaşıcı yönün çalıştığı bir evredir. Bu tip vakalarda hasta iyileşmesinden ardında dahi mikrobu taşıyabilir ve etrafındaki kişilere bulaştırmaya devam edebilir. Örnek vermek gerekirse, boğaz difterisinde kişilerin ortalama % 10′unda hastalığı takip eden iki ay süresince bu tip durumlar görülmektedir. Bu tip bireylere portör taşıyıcı denir.