Altıncı hastalık nedir?
Altıncı hastalık, özellikle bebeklerde çok sık rastlanılan, bulaşıcı bir virüs enfeksiyonudur. Altıncı hastalık havadan geçen damlalarla bebeğe bulaşan ve genelde bir ila 2 yaş arasındaki bebeklerde görülen bir hastalıktır. Altıncı hastalığa sebep olan mikrop herpes virüsü familyasından gelmektedir. Bebek virüsle temasa geçtikten ortalama 1 hafta ile 2 hafta arasında belirtilerini yaşamaya başlar.
Altıncı hastalık belirtileri nelerdir?
Altıncı hastalık ilk başlarda belirtilerini gösterse de aniden 40 derece ateşle kendini belli eder. Bebeğin yüksek ateşi ortalama 3–4 gün sonra kendiliğinden düşer. Fakat bu esnada kesinlikle ateşin kendiliğinde geçmesi beklenmemeli ve doktora gidilmelidir.
Hastalık esnasında yine birkaç gün içinde yok olacak olan suçiçeğine benzeyen kırmızı lekeler ve deri döküntüleri ve yüksek ateşe bağlı kramplar gözlenir. Döküntü başladığı anda altıncı hastalığın bulaşma riski kalmamış demektir. Genelde 3 yaşına kadar bebeklerin yüzde 95 i altıncı hastalığı atlatır ve bu hastalığa karşı bağışıklık kazanarak bir daha altıncı hastalığa yakalanmazlar.
Altıncı hastalık teşhisi
Altıncı hastalık kızamık, suçiçeği hastalığı ile çok karıştırılan bir hastalıktır. Bu sebeple bebekte söz konusu şikâyetler başladığı zaman kesinlikle doktora götürülmeli ve doktorun teşhis etmesi sağlanmalıdır.
Altıncı hastalık tedavisi
Altıncı hastalık bir virüs hastalığı olduğu için belirgin bir tedavisi yoktur. Yükselen ateşi düşürülmeye çalışılır çünkü yüksek ateşin önüne geçilmezse bebeğin havale geçirmesi söz konusu olabilir. Bolca sıvı tüketmesi sağlanır.