Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Ölümcül bir probleme dönüşebilen apandisit belirtisi birçok kişinin gaz sıkışmasıyla karıştırdığı sorunlar arasındadır. Hastalarda ciddi sorunların neden olduğu bu problemler için iştah kaybı, mide bulantısı, karında şişlik, gaz çıkarmakta sorunlar, ishal ya da kabızlık, ateş ve rektum bölgesindeki ağrı apandisitin belirtileri olabilir.

Bu belirtileri yaşayan hastalar vakit kaybetmeden hekime giderek apandisiti olup olmadığını kontrol ettirmelidir. Apandisit, kök bağırsaklar üzerindedir ve iltihaplanma nedeniyle oluşur. Bu iltihabın çıkarılmasıyla birlikte hastaların şikayetleri azalır.

Apandisit Ağrısı

Karın ağrısı en belirgin apandisit belirtileri arasındadır. Karnın alt sağ kısmında şiddetli bir ağrı görülmesi bu şüpheye yol açabilir. Kalça kemiğinin hemen üstünde olan bu bölgede oluşan ağrıya, kusma, ateş ve mide bulantısı eşlik edebilir. Her kişide aynı belirtiler görülmese de bu ağrı önemlidir ve 4-6 saat içinde şiddetlenir.

Yaşadığınız ağrının apandisit olduğunu anlamak için aşağıdaki belirtileri göz önünde bulundurmalısınız:

  • Karnınıza hafifçe bastırdığınızda sağ kısımda ağrı oluyorsa,
  • Yürümeniz zorlaşıyorsa,
  • Karın bölgesinin sağ kısmında şişlik varsa,
  • Fetüs pozisyonunda yatınca ağrınız hafifliyorsa,
  • Ağrılar bir türlü geçmiyorsa apandisitten şüphelenebilirsiniz.

Hemen bir hekime giderek bu şikayetlerinizi bildirmeniz gerekmektedir.

Apandisit Neden Olur?

Birçok apandisit nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı durumlarda apandisit olup olmadığından şüphe edilir. Bu durumlarda apandisitte tıkanıklıklar görülebilir. Tıkanıklar dışkı maddelerinden kaynaklanabileceği gibi;

  • Büyümüş lenfler,
  • Kurt ve parazitler,
  • Travma ve yaralanmalar,
  • Tümörler de apandisite neden olabilir.

Bir iltihap olduğu için hastada şişkinlikler ve ağrı en belirgin belirtidir. Doktor muayene sonrası bazı tetkikler ister. Bu tetkiklerden sonra teşhis konularak tedaviye başlanır.

 Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?

Her hastada durum farklılık göstermekle birlikte, bazı hastalarda sadece sıvı diyeti ve antibiyotik tedavisi söz konusu olabilir. Kan testlerinde anormal bir durum olmayan hastaların antibiyotik tedavisiyle tedavi edilen apandisit sorunu, nadiren de olsa ameliyat gerektirebilir. Bu durumlarda hasta ameliyata alınarak apandisit ameliyatı yapılır. Bazı hastalarda boşaltma gerekeceğinden hastanede kalınması gerekebilir. Yani cerrahi işlem çok daha ileri seviyeye gelmiş hastalarda görülmektedir. Genelde ilaç tedavisi ve beslenme yönünden sulu ve lifli gıdalar önerilir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir