Hastalık ismini 19. Yüzyılda yaşamış ve bu hastalık üzerine çalışmalar yapmış, Fransız cerrah Baron DUPUYTREN den almıştır. Elde bulunan cildin altındaki dokularda meydana gelen kalınlaşma ve sertleşmeler sonucunda parmaklarda bükülememe, açılamama gibi sorunlar ortaya çıkması hastalığıdır.
Dupuytren rahatsızlığı bir travma sonucunda ortaya çıkmamaktadır. Hastalığın sebebi tam olarak bilinememektedir. Ancak alkol, epilepsi ve şeker hastalıklarıyla birlikte oldukça sık olarak gözlemlenir. Özellikle yüzük ve serçe parmağında sıklıkla görülür. Bunun yanında ayak parmaklarında ve peniste de görülmektedir. Hastalık ağrısız bir şekilde seyir etmektedir
Neden Dolayı Ortaya Çıkar :
Belirtiğimiz gibi tam nedeni bilinmemektedir. Rahatsızlık açık tenli kişilerde daha çok görülmektedir. Rakamsal yönden bakacak olursak dupuytren hastalığı erkeklerde daha çok olmakta. Elde meydana gelen herhangi bir yaralanma yada maruz kalınan bir darbe sonucu oluştuğu şeklinde bir gözlem bulunmamaktadır.
Hastalıklı yüzeyde yapılan biyokimyasal araştırmada bu alanda myofibroblast isminde hücrelere rastlanmıştır. Bu hücrenin yaydığı bir proteinin normal olmayan davranışlar sergilenmesine yol açtığı ve avuç içinin kalınlaşmasına neden olduğu düşünülmektedir.
Dupuyten hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalığa yakalanmış kişiler ellerini düzleştiremezler. Bunun yanında parmaklarda şekil bozukluğu, daha ileri vakalarda ise parmakların hiç açılamaması gibi sorunlar görülür. Fiziki muayene sonrasında doktor elin iç dokusunda kalınlaşma olduğunu fark eder ve hastalığı teşhis eder.
Dupuyten Nasıl tedavi Edilir:
Dupuyten hastalığının ilk evrelerinde fizik tedavi önerilir. Sorun fizik tedavi yöntemleriyle giderilmeye çalışılır. İlerleyen durumlarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Cerrahi müdahale olayında eldeki kalın doku operasyonla çıkartılır. Gerekirse vücudun başka yerinden alınan parçalar ele nakledilir. Böylece deri bütünlüğü korunur. Cerrahi operasyon sonrası fizik tedaviye devam edilir. Böylece ele eski hareketliği kazandırılmaya çalışılır.