Hipertansiyon Nedir  Nedenleri Nelerdir?

Hipertansiyon nedenleri  bilinmesi ve önlem alınması, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Yüksek tansiyon olarak da bilinmektedir.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon nedenleri  konusuna geçmeden önce  bu hastalığın tanımına bakmak gerekmektedir. Kanın damara basınç yapması şeklinde özetlenebilecek hipertansiyon, bir süre sonra duvardaki bu etki nedeniyle iç yüzeyde hasara da neden olabilecektir. Bu durum sanılandan daha önemli bir soruna işaret eder. Çünkü damara basınç olması uzun dönemde eğer tedavi edilmezse  organlarda da sorunları tetikleyecektir. Kan akışını bozarak organ yetmezliklerine bile neden olabilir. Yüksek tansiyon durumundaki bir kişi aslında sinsi bir hastalık olarak karşımıza çıkar.  Belirti olmaması nedeniyle beyinde ,kalp ve damar sistemlerinde ciddi hasarlar yaratabilir. Basınç kontrolünün olması için en kısa sürede bir uzmana görünmek ve  takip altına alınmalıdır.

 

Hipertansiyon Nedenleri Neler?

Hipertansiyon nedenleri  içerisinde en yaygın görülen tetikleyici aşırı tuz kullanımıdır. Ayrıca  stresin uzun ve yoğun sürmesi, ailedeki  kişilerde de hipertansiyon bulunması gibi nedenler de diğer etkenlerdir. Şeker hastalığı olan kişilerde, yine sıkça hipertansiyon görülebilir. eğer bir kişi uzun süre hareketsiz yaşam tarzını benimsemişse bu durumda yüksek tansiyon olabilir. Günlük alınan mineral vitaminler de etki eder. Örneğin kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller günlük düzenli alınmalı, bunların olduğu besinler tespit edilmeli, sade mineral suyu gibi katkılar alınmalıdır. Hipertansiyon nedenleri  arasında diğer nedenler şu şekikde sıralanabilir:

  • Aort darlıkları,
  • Böbrek üstü bezinde tümörler
  • Böbreğe giden damarlarda daralma
  • Bazı ağrı kesici çeşitleri
  • Doğum kontrol hapları diğer nedenlerdir.

 

Hipertansiyon Tedavisi

Hipertansiyon nasıl geçer  sorusuna gelince bu rahatsızlığın  nedenleri bulunduktan sonra tedavisinin doktor tarafından  yapılması gerekmektedir. Yapılan tedavilerdeki amaç kan basıncını 140/90 mm hg altına düşürebilmektir. Ancak organ hasarı durumları varsa bunu geçirmek için daha da düşük kan basıncı hedeflenir. Çünkü basınç ne kadar az olursa hasar riski de azalır. Tedavi sürecinde neler yapıldığına bakılrsa yaşam tarzı değişiklikleri önceliklidir. Ayrıca ilaç tedavisi için de süreç başlatılır. Her iki yönden de iyileşme yapılarak sorunun giderilmesi sağlanır. Sadece ilaç tedavisine bel bağlamamak gerekir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir