Erken gebelik sırasında bir kadında kanama veya lekelenme olması muhtemeldir.
Bu kanama bazen adet dönemiyle karıştırılabilir. Kadınlarda yüzde yirmi yirmi beş oranında kanama veya lekelenme oluyor .Ancak ağır kanamalar genellikle normal karşılanmaz.
Hamile olduğunu bilmeyen bir kadın eğer hafif bir kanama veya lekelenme durumunu yaşarsa bunu adet dönemi olarak algılayabilir. Genellikle gebeliğin erken dönemlerinde bu karışıklıklar yaşanabiliyor. Böylece halk arasında bir kadının hamileyken aynı zamanda adet dönemi geçirebilir öngörüsü oluşuyor.
Hamileyken Adet Kanaması Olabilir Mi ?
Bugüne kadar hamileyken adet kanamasının olduğuna dair söylentiler duymuş olabilirsiniz. Fakat hamile kaldığınız zaman regl olmanız mümkün değildir. Gebe bir kadının vücudu HCG üretmeye başlar, bununla birlikte adet döngüsü sona erer. Bu demek değildir ki hamilelik döneminde asla kanamalar olmayacak. Kanamalar olabilir fakat bunun nedeni adet dönemi değildir. Kanaması olan kadınlarda “ben hem hamileydim hem de adet oldum” gibi bilgiler vererek yanlış anlaşılmalara sebep olurlar.
Hamilelik Döneminde Kanamaya Sebep Olan Faktörler
Aşılama Sonucu Kanama veya Lekelenme – Döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunduğu zaman kanama olabilir. Astar içine yumurtalar yuva yaptığı için , bazen astarın dökülmesine, yırtılmasına sebep olablir. Adet döneminden yaklaşık 1 hafta önce bir kadın hafif bir lekelenme fark edebilir.. Aşılama kanaması genellikle açık kahverengi, pembe, kırmızı veya lekelenme seklinde ama yine de ağır geçebilir. Bu makul adet dönemiyle ya da erken adet dönemiyle dönemde karıştırılabilir.
Doğum Kontrolü Sonrası Kanama – Kadınlar bazen hap aldıktan sonra düzensiz adet döngüleri oluşabilir. Son zamanlarda hap almayı durdurdunuz ve hamile kaldıysanız, buna bağlı hormonal değişiklikler ve lekelenmeler olabilir. Doğum kontrolü alarak kestikten kısa bir süre sonra hamile kalırsanız kesik kesik kanamalarınız olabilir ve bunu adet döngüsüyle karıştırabilirsiniz. Düzensiz kanamalar devam edebilir veya gebelik başlangıcı da olabilir, bu tür durumlarda dikkatli olunmalıdır.
Dış gebelik – Ektopik gebelik belirtilerinde vajinal kanamalar vardır. Bir ektopik gebelik bir süre benzer vajinal kanamalara neden olabilir. Diğer belirtileri ise karın ağrısı (genellikle tek taraflı), rektal basıncı, bulantı, baş dönmesi ve omuz ağrısı sayılabilir.
Düşükle – Gebeliklerin yaklaşık% 20-30′u düşükle sonlanır. Kanama veya lekelenme düşüğün erken bir belirtisi olabilir. Kanama ya da hamilelik sırasında lekelenme her kadının sağlıklı bir gebelik geçiriyor anlamına gelmez ama endişeye de düşülmemelidir. Bir düşük genellikle ağır kanamalı lekelenme ile başlar. Eğer kanamanız var ve hamile iseniz, doktorunuza danışmalısınız.