Kadınlarda Baş Dönmesinin Nedenleri Nedir?
Baş dönmesi, erkeklerden çok kadınlarda daha sık görülen rahatsızlıktır. Doktorların yazılı açıklamalarında hastanelerin acil servislerine başvuran hastaların %25’i baş dönmesi şikayetiyle geldiklerini belirtmiştir. Bu baş dönmesi genellikle 25-30 yaşları arasındaki kişilerde görülmüştür. Baş dönmesi çoğunlukla önemsiz olsa bile ve ilaç alımında tedavi edilse de bazen doktorların ilgisini çeken ciddi bir probleme de dikkat çekebilirler. Eğer ilk defa baş dönmesi yaşayan bir kişi mutlaka doktora görünmelidir. Hamilelerde baş dönmesi normaldir, çünkü vücuttaki kalp hızının artması ya da tansiyon düşmesidir.
Baş Dönmesinde Öneriler Nelerdir?
Baş dönmesinin altındaki yatan hastalık ne ise doktorlar ona göre hareket etmelerini vurgulamışlardır. Doktorların, vücudu çok yormayacak şekilde egzersiz yapmaları gerektiğini, özellikle baş dönmesi varken karanlıkta ya da merdivenden inerken düşme olacağı için dikkat edilmesine, yataktan yavaşça kalkmak ve ayağa kalkmadan önce bir dakika kadar oturup öyle kalkılmasını, yerden bir şey alırken ya da yüksekten bir şey alırken dikkatli olunmasına, günlük yapılacak işlerde boynu yavaşça çevirmesi gerektiği önerisinde bulunmuşlardır. Tedavisi nedene göre yapılmaktadır. Sebep her ne ise ortadan kaldırıldığında kişinin yakınmaları ortadan kalkacaktır.
Hangi Hastalıklar Baş Dönmesine Sebeptir?
Kulağa bağlı nedenler; gerçek baş dönmesinin aşırı büyük bir kısmından sorumlu organ kulaktır. İç kulaktaki yarım daire kanallarının içindeki kristaller yeri değişmiş mi ona bakılır. Yerinden oynamışsa baş dönmesi meydana gelir.
Travma; başa alınan darbe sonucu kafatasında meydana gelen ve iç kulağı zedeleyen bir kırık sonrasında baş dönmesi oluşabilir.
Nörolojik hastalıklar; Parkinson hastalığı, beyin tümörü, migren, damarlardaki tıkanıklığa bağlı beslenme bozukluğu kişinin dengesinin bozulmasına sebep olabilir.
Dahili hastalıklar; kalp krizi, diyabet, kansızlık, yüksek tansiyon, su kaybı baş dönmesine neden olabilir.
Psikolojik denge bozukluğu; depresyon, panik atak, huzursuzluk ve streste baş dönmesi meydana gelebilir.