Zeka Geliştiren Gıdalar ve Besinler Nelerdir ?

zeka gelişimi için ne yapmalıyım

Kolin: Hafıza gelişiminde etkili olan bir çeşit B vitamini türüdür. Beyin ve zeka gelişimi için elzem vitamindir Beyin gelişimi gebelikten itibaren başladığı için hamile ve emziren bayanlar kolin içeren besin tüketimine önem vermelidir. Ayrıca anne sütünde de bol miktarda kolin vardır. Bu nedenle bebeklerin anne sütü ile beslenmesi zeka gelişiminde etkilidir.

Yer fıstığı, soya fasulyesi, karnabahar, yumurta sarısı, patates, mercimek, susam tohumu  yulaf, ve keten tohumu bol miktarda kolin içerir.

Omega-3: Çocuklarda zihinsel fonksiyonlar ve zeka gelişimi için oldukça önemlidir. En zengin omega 3 kaynağı deniz ürünleridir Balığın zeka geliştirici özelliği olduğunu hepimiz biliriz. Ayrıca balık tüketimi yaşlanmayı da geciktirir. Ancak fazla balık tüketimi de iyi değildir.
Çünkü balıklarda ağı metal olan fosfor ve civa vardır. Haftada 1-2 kere balık tüketilebilir.
Anne sütü de doğal bir omega-3 kaynağıdır. Diğer Omega-3 kaynakları: Yağlı balıklarda (sardalye, ringa, somon, ton, uskumru), ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda, keten tohumu ve yağında ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. ( Ispanak, karnabahar, brokoli vs.)

Antioksidanlar: Kısaca A, C ve E vitaminleri ve selenyumdur. Beyindeki kan damarları ve iletim için önem taşır. Anne sütünde bu vitaminler doğal olarak bulunduğu için bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri beyni zararlı etkenlere karşı korur.
C vitamini; maydanoz, biber, limon, portakal, çilek, yaban mersini, greyfurt, kivi, enginar, mandalina, brokoli, fasulye ve ahudududa, E vitamini; ayçiçeği yağı, zeytin yağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstıkta, A vitamini; havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde, selenyum; balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunur.

Demir: Demir içeren gıdalar zeka gelişimi ve enerji dengesi için önemlidir. Özellikle Kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler ve tam tahıllar demirce zengin gıdalardır.

Ayrıca kompleks karbonhidrat içeren Tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler yulaf gibi tahıl kaynakları çocuk beslenmesi, zeka ve beyin gelişimi için kahvaltılarda ve ara öğünlerde tüketilmelidir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir