Akasya Bitkisi Nedir?
Salkım ağacı da denilmekte olan bu bitki, küçük yaprakları olan dalları sarkık bir şekilde ve salkım çiçekli yaklaşık olarak 9 ya da 10 metre boyutunda olan bir ağaçtır. Genel olarak güzel bir görünüme sahip olan ve kokusu bakımından da hoş bir kokuya sahip bir bitki türü olup bazı hastalıklara iyi gelmektedir.
Akasya Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Öncelikle tıp dünyasında akasya bitkisinin birden çok yararı bulunmakta olup insan sağlığı açısından doğal bir ilaç özelliğine sahiptir. Bu bitkinin hangi hastalıklara iyi gelebilir diye söylemiş olursak şöyle sıralayabiliriz:
- Astım gibi şikâyetleri olan insanların bu bitkiyi kullanarak şikâyetlerini azaltma özelliği bulunur.
- Göze keskinlik verme açısından faydalıdır.
- Diş eti kanama şikâyetlerine faydalı gelmektedir.
- Kanaması olan insanların bu akasya bitkisini yüksek bir ateşte yapraklarını ve taze olan sürgün dallarını kaynatarak banyosu yapıldığı takdirde bayağı bir fayda göstermektedir.
- Kurutulmuş akasya yaprağını kaynatarak içildiği takdirde vücudu terletme ve soğuk algınlığına yarar sağlama etkisi gösterir.
- Akasya bitkisi su içinde kaynatılıp vücudu rahatlatma özelliği gösteren ve zihinsel yorgunlukları gidermeye yardımcı olan akasya çayı elde edilmektedir.
Akasya Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?
Mikrop öldürmede, kabız yapmada, mide ekşimesini azaltmada ve kan dindirmede önemli özelliklere sahip olan bir bitkidir. Solunum yollarını rahatlamada sindirim ve idrar yollarındaki iltihaplanmalar için de koruyucu, öksürük ve değişik büzücükler üstünde etkili, nezle ve boğaz da oluşan ağrı ve sancılara iyi gelmekte olduğu, dizanteri ve ishal üzerinde de etki göstermekte tatlandırılmış olan zamk eriği bazı zamanlar da tifo ateşinin erken olan tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.
Akasya Bitkisi Nasıl Kullanılması Gerekir?
Genel olarak akasya ağacının çiçek ve yaprakları kurutulmuş bir şekilde kullanılması gereklidir. Kurutulmuş bir şekilde olan akasya yaprağı kaynatılıp içildiği takdirde vücudu terletmede ve soğuk algınlığına iyi gelmede fayda gösterir. Akasya bitkisinden çay elde edilip tüketildiği zaman zihinsel yorgunluğu gidermede ve vücudu rahatlatma ihtiyacını gidermeye yardımcı olan etki gösterir. Yaprakları ve tazecik olan sürgün dallarının kaynatılıp banyosu yapıldığı takdirde kanaması olan kişilerde fayda gösterir. Genel olarak insan vücudu sağlığı için günde 4 bardak suya en fazla 30 gram yaprak konulup kaynatılmalı ve yeterli bir soğukluğa eriştiği takdirde süzülür ve günde en az bir şekilde iki çay bardağı tüketilir.
Akasya Bitkisinin Yan Etkileri Var Mıdır?
Yüksek bir miktarda akasya bitkisi yapraklarının tüketildiği zaman bu bitkinin yaprakları tarafından zehirleme gibi bir durumla kar karşıya kalınılabilir. Bu yüzden yüksek dozda bu bitkiden elde etmiş olduğunuz herhangi bir şeyi tüketmemeye özen göstermeye çalışın. Zehirli bir özelliğe sahip olduğundan dolayı doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.
Akasya Bitkisinin Bilinen Bileşimleri
Akasya bitkisi içinde birçok bileşen barındırır. Bunlar ise; robinin, indican, amigdalin, fitosferin, metil eteri, indul, tanen, benzaldehid, antranil asidi, asparagin, agaciin gibi bileşenlerdir.
Akasya Bitkisi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?
Çiçek ve bitkilerde mide ekşimesini azaltma etkisi var olmaktadır. Mide ekşimesi fazlalığında, ekşime gastrit, geğirme ve mide kanamalarında da kullanılan bir bitkidir. Ayriyeten kan dindirici bir özelliğe de sahiptir.
Beyaz akasya çiçekleri ise; mide ülseri, öksürük, romatizma, tifo, mide kanaması, grip, baş ağrısı ve yüz sinir nevraljisi gibi birçok hastalıklara karşı kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayriyeten de diş ağrılarında da ağız bu akasya bitkisinden elde edilmiş olan suyla çalkalanması halinde ağrı hafifler. Son zamanlar da bu bitkinin yapraklarının düzensiz olan adet hallerinde ve de yüksek tansiyon sorunu yaşayan hastalıklara karşı da kullanılacağı da bilinmektedir.