Rahatsız edici olsa da, kulak çınlaması genellikle ciddi bir durumun belirtisi değildir. Bu ilerleyen yaşla birlikte daha da kötü olabilir, ancak birçok insan için, kulak çınlaması tedavi ile geçebilir.
Kulak çınlaması olduğunda ses duymaya dair sinir bozucu bir hissi beraberinde getirir. Çok duyulan çeşitleri şunlardır:
- Zil
- Uğultu
- Kükreme
- Tıklamak
- Islık sesi
- Tıslama
Çınlama yüksek sesle çığlık atmadan düşük bir kükreme sesinde kadar değişebilir ve bir veya iki kulakta da duyabilirsiniz. Bazı durumlarda, ses gerçek ses duyma yetinizi etkileyebilir yada çok gürültülü olabilir. Kulak çınlaması her zaman mevcut görülebilir veya gelip gidebilir.
İki türü vardır.
- Subjektif tinnitus Bu en sık görülen tipidir. Bu sizin, dış, orta veya iç kulak kulak problemlerinizde soruna neden olabilir. Ayrıca işitme (işitsel) sinirler ya da ses gibi sinir sinyallerini yorumlayan beyin kısmı ile sorunlara neden olabilir.
- Kulak çınlaması nadir görülen bir kan damarı sorunu ya da bir iç kulak kemik veya kas kasılmalarına neden olabilir.
Eğer soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız çınlama ihtimali daha yüksektir. Bir haftadan fazla sürmesi halinde doktorunuza görünün.
Eğer aniden ya da belli bir neden olmadan kulak çınlaması ile birlikte işitme kaybı ya da baş dönmesi görülüyorsa mümkün olduğunca çabuk doktorunuza görünün.